top of page
Search
  • asja

6 tednov si nisi umila las? Namerno!?

Updated: Sep 29, 2020

Tradicionalne poporodne prakse


Kako si predstavljamo poporodno obdobje (približno 6 tednov po porodu) v današnji družbi in času?

Normalno, torej norma, je, da po nekaj dneh mamica z novorojenčkom prispe iz porodnišnice, partner je še 10 dni doma. V tem času se zvrstijo vsi obiski, fotografiranje nove družinice, obiski patronažne službe ... To je, bolj kot ne, to. Potem samo še čakamo, da se življenje čim prej vrne v prejšnje tirnice.



Novorojene mame so pogosto preplavljene, izčrpane, osamljene in zaskrbljene.


Nekoč in danes - tradicionalne poporodne prakse


V družbi, v kateri živimo, je precej težko predstavljivo, da je bilo materinstvo nekoč drugačno. Zelo drugačno. Človeški dojenčki se rodijo ranljivi, nesamostojni in potrebujejo veliko skrbi in nege, da bi preživeli. Antropologi ugotavljajo, da v izvornih kulturah to nikakor ni delo ene same ženske in njenega partnerja, temveč celotne skupnosti. Danes je izolirana nuklearna družina norma, skupnost in podpora pa izjema.


A ni bilo mišljeno tako. S pravo podporo, prenosom znanj, modrosti in praks, ki smo jih skoraj izgubili in pozabili, je lahko poporodni čas tudi danes eno najlepših in radostnih obdobji v življenju ženske. Rada bi prikazala nekaj primerov, ki se pojavljajo skozi veliko različnih kultur, kjer so poporodne prakse še žive in bogatijo življenje mamic, dojenčkov in družin po vsem svetu.


"V današnjem času smo hudo prikrajšani za nekaj sila pomembnega – posvečen čas in prostor, ki omogoča, da ženska postane mama v njej lastnem ritmu." (Heng Ou)


Kako pa je za to še vedno poskrbljeno tudi pri nas in drugod po svetu?

Stotine kultur po svetu (Afrika, Indija, Južna Amerika, Koreja, Kitajska, Nemčija, Maroko, Nizozemska, Slovenija ... praktično povsod) pozna in ohranja načine skrbi za novorojeno mamo in tudi v naši kulturi so le-te še prisotne, ce le malo raziščemo. Kaj pa so te kulturne univezalije, ki se pojavljajo tako pogosto, da jih velja omeniti?

Počitek

Zapovedan počitek v prvih tednih po porodu. Prvi teden naj bi mama preležala, gnezdila, dojila in počivala. Postopno pa se gibala po sobi, po hiši in okoli doma. Vsekakor ni čas za teh 5 opravkov.

Investicija

40 dni za 40 let. Prvi tedni po porodu nastavijo temelje za zdravje ženske za naslednja desetletja.

Hrana

V kulturnem izročilu so po navadi mamam kuhali hranilne juhe, kaše – torej toplo, tekočo, močnato in hranilno hrano, ki povrne moč, energijo po porodu ter podpira dojenje.

Predajanje zadolžitev

Skupnost, ki poskrbi za prehrano, varstvo starejših otrok ter druge zadolžitve v in izven doma.

Masaže, kopeli

Skrb za dobro telesno stanje kljub mirovanju so mnoge kulture podpirale z masažami, oljenji ter zeliščnimi kopelmi, parnimi vaginalnimi kopelmi ...

Povezovanje trebuha

Mnogo kultur ima svoje prakse in načine, kako povezati medenico in tudi oviti trebuh, da ženska čuti podporo in strukturo, kljub temu da je njeno telo še mehko in manj stabilno.

Neumivanje

Tudi pri nas so živele zapovedi, koliko časa naj se ženska ne bi umila, se stuširala, si umila las. Od nekaj dni, pa vse do 6 tednov.

Toplota

Dodatna oblačila, tople nogavice, rute, odeje – vse, da je mami zelo toplo.

Druga ženska

V mnogo kulturah obstaja poklic in vloga druge ženske/žensk, ki po porodu hodijo na dom in skrbijo za zgoraj naštete prakse in podporo.


Na noben način ne želim reči, da je to seznam stvari, ki bi jih morali vsi, vsepovprek prakticirati. Nudijo pa vpogled v širšo sliko, kaj vse je bilo norma, sedaj pa je skoraj izjema.


Srčno verjamem, da si vsaka novorojena mama zasluži mirno in radostno poporodno obdobje.

Če začutiš, da te kakšna tradicionalna praksa navdahne, razišči svoje korenine, povprašaj naokoli in se podpri tako, kot si zaslužiš.

 

Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš tule.


 

ŽE IMAŠ BREZPLAČNO E-KNJIŽICO?

Že imaš mojo e-knjižico? Jo že ima tvoja (noseča) prijateljica, hcerka, sodelavka? Naročiš jo tule.

VSEBINA KNJIŽICE:

1. Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Čustvene potrebe

- Telesne potrebe

- Praktične potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?

141 views
bottom of page