Search
  • asja

6 tednov si nisi umila las? Namerno!?

Updated: Jul 20, 2019

Tradicionalne poporodne prakse


Kako si predstavljamo poporodno obdobje (približno 6 tednov po porodu) v današnji družbi in casu?

Normalno, torej norma, je, da po nekaj dneh mamica z novorojenckom prispe iz porodnišnice, partner je še 10 dni doma. V tem casu se zvrstijo vsi obiski, fotografiranje nove družinice, obiski patronažne službe ... To je, bolj kot ne, to. Potem samo še cakamo, da se življenje cim prej vrne v prejšnje tirnice.Novorojene mame so pogosto preplavljene, izcrpane, osamljene in zaskrbljene.


Nekoc in danes - tradicionalne poporodne prakse


V družbi, v kateri živimo, je precej težko predstavljivo, da je bilo materinstvo nekoc drugacno. Zelo drugacno. Cloveški dojencki se rodijo ranljivi, nesamostojni in potrebujejo veliko skrbi in nege, da bi preživeli. Antropologi ugotavljajo, da v izvornih kulturah to nikakor ni delo ene same ženske in njenega partnerja, temvec celotne skupnosti. Danes je izolirana nuklearna družina norma, skupnost in podpora pa izjema. A ni bilo mišljeno tako. S pravo podporo, prenosom znanj, modrosti in praks, ki smo jih skoraj izgubili in pozabili, je lahko poporodni cas tudi danes eno najlepših in radostnih obdobji v življenju ženske. Rada bi prikazala nekaj primerov, ki se pojavljajo skozi veliko razlicnih kultur, kjer so poporodne prakse še žive in bogatijo življenje mamic, dojenckov in družin po vsem svetu.


V današnjem casu smo hudo prikrajšani za nekaj sila pomembnega – posvecen cas in prostor, ki omogoca, da ženska postane mama v njej lastnem ritmu. (Heng Ou)


Kako pa je za to še vedno poskrbljeno tudi pri nas in drugod po svetu?

Stotine kultur po svetu (Afrika, Indija, Južna Amerika, Koreja, Kitajska, Nemcija, Nizozemska, Slovenija ... prakticno povsod) pozna in ohranja nacine skrbi za novorojeno mamo in tudi v naši kulturi so le-te še prisotne, ce le malo razišcemo. Kaj pa so te kulturne univezalije, ki se pojavljajo tako pogosto, da jih velja omeniti?

Pocitek

Zapovedan pocitek v prvih tednih po porodu. Prvi teden naj bi mama preležala, gnezdila, dojila in pocivala. Postopno pa se gibala po sobi, po hiši in okoli doma.

Investicija

40 dni za 40 let. Prvi tedni po porodu nastavijo temelje za zdravje ženske za naslednja desetletja.

Hrana

V kulturnem izrocilu so po navadi mamam kuhali hranilne juhe, kaše – torej toplo, tekoco, mocnato in hranilno hrano, ki povrne moc, energijo po porodu, ter podpira dojenje.

Predajanje zadolžitev

Skupnost, ki poskrbi za prehrano, varstvo starejših otrok ter druge zadolžitve v in izven doma.

Masaže, kopeli

Skrb za dobro telesno stanje kljub mirovanju so mnoge kulture podpirale z masažami, oljenji ter zelišcnimi kopelmi, parnimi vaginalnimi kopelmi ...

Povezovanje trebuha

Mnogo kultur ima svoje prakse in nacine, kako povezati medenico in tudi oviti trebuh, da ženska cuti podporo in strukturo, kljub temu da je njeno telo še mehko in manj stabilno.

Neumivanje

Tudi pri nas so živele zapovedi, koliko casa naj se ženska ne bi umila, se stuširala, si umila las. Od nekaj dni, pa vse do 6 tednov.

Toplota

Dodatna oblacila, tople nogavice, rute, odeje – vse, da je mami zelo toplo.

Druga ženska

V mnogo kulturah obstaja poklic in vloga druge ženske/žensk, ki po porodu hodijo na dom in skrbijo za zgoraj naštete prakse in podporo.


Na noben nacin ne želim reci, da je to seznam stvari, ki bi jih morali vsi, vsepovprek prakticirati. Nudijo pa vpogled v širšo sliko, kaj vse je bilo norma, sedaj pa je skoraj izjema.


Srcno verjamem, da si vsaka novorojena mama zasluži mirno in radostno poporodno obdobje.

Ce zacutiš, da te kakšna tradicionalna praksa navdahne, razišci svoje korenine, povprašaj naokoli in se podpri tako, kot si zaslužiš.PS: Prosim, oprosti mi za c-je brez šumnikov. Stran ne dovoli izbire fonta, ki bi jih prikazoval pravilno.Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Ce želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoc ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Vec o meni in mojem delu najdeš tule.


ŽE IMAŠ MOJO E-KNJIŽICO?

Že imaš mojo e-knjižico? Jo že ima tvoja (noseca) prijateljica, hcerka, sodelavka? Narociš jo tule.

VSEBINA KNJIŽICE:

1. Ko se rodi dojencek, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Custvene potrebe

- Telesne potrebe

- Prakticne potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?

0 views

Naveži stik z mano

Ko začutiš, da imaš vprašanje, kaj za podeliti ali da me potrebuješ, si dobrodošla, da mi pišeš.

  • Instagram
  • Facebook

© 2019 Novorojena si - Asja Samec