top of page
Search
asja

5 "prepovedanih" opravkov po porodu ali “not-to-do list”


Nosečnost je med drugim tudi čas seznamov in "to-do" list. Seznamov za nakupe, seznamov opravkov ...

Ta seznam, ki ga opisujem tu, je drugačen. Ni »to-do«, temveč »not-to-do«.

Pišem o seznamu stvari, ki si ga napiši, da te po porodu ne bi preveč zamikalo, da bi jih počela. In veš, za kakšno te bo zamikalo in kakšno boš počela – a seznam naj bo prijazni opomnik, naj bo dovoljenje, da premisli, zadihaj in če že, to stori prisotno in zavestno.

Torej, katerih 5 stvari v zgodnjem poporodnom obdobju ne počni:

1) Čiščenje tal, brisanje prahu, loščenje kopalnice, pletje vrta ali kaj podobno življenjsko nebistvenega. Če se slabo počutiš v okolju, ki je razmetano, najdi način, da se počisti brez tebe.

Ker naj bi prve tedne preživela v postelji, na postelji, okoli postelje ... tudi ne vem, kaj počneš na kopalniških tleh ali s sesalcem (razen če s tem misliš svojega sesalskega dojenčka).

2) Sprehod 4. dan – prosim, počakaj. Morda komaj čakaš prvo vozičkanje, morda je vreme ravno idealno ... Prosim, počakaj. Verjemi, še bo čas za to. To, da prvi teden ležiš in okrevaš – ta čas je neponovljiv, ima pa lahko dolgosežne posledice.




3) Pogostitev obiskov – če že sprejmeš obiske, jih nikakor ne streži. Kar bodo pili in jedli, naj prinesejo s seboj, kaj dobrega in hranljivega pa naj kvečjemu prinesejo tebi. K sebi torej spusti obiske, ki bodo stregli tebi in ki ti bodo zmanjšali količino dela, ne pa naredili dodatne opravke. Morda ti lahko prinesejo kakšno od najboljših daril za mamico in novorojenčka.


4) Poslušanje stisk drugih – morda si tista duša s sočutnimi ušesi in so ljudje vajeni deliti s tabo tegobe dneva ali življenja. Po porodu ni čas za to. Če to pričakuješ, se v naprej dogovori s prijateljico, partnerjem, bratrancem, sosdo ... da v teh prvih tednih ne želiš teh pogovorov in naj si najdejo drugačno oporo. Naj se ti razjasni, za koga skrbiš ti in kdo skrbi zate v teh prvih tednih. Če se nate nenapovedano zgrne zaskrbljena, klepetava nova sodelavka, ki nadomešča tvojo porodniško, jo preusmeri in ji boš na voljo čez nekaj tednov. Včasih spregledamo – a svet se ne bo ustavil, če malo izstopiš iz vlaka. Zdaj je čas zate in za tvojo novo družinico.


5) Upoštevanje nasvetov, če v sebi ne čutiš, da so v pomoč. Če začutiš, da ti nasvet mame, sestre, patronažne sestre, doule ne prinaša miru in zate ni pravi, vsaj poišči še kakšno mnenje in informacijo. Če še ne – kmalu boš bolj suverena in si boš lažje prisluhnila. Ti mama veš in poznaš sebe in svojega dojenčka mnogo bolje kot drugi.


Gotovo se lahko na tem seznamu znajde še marsikaj. A v predolgem seznamu se lahko kaj izgubi. Naj bo teh 5 dovolj za začetek ;)

Kaj pa je tisto, kar bi ti svetovala, naj se znajde na seznamu stvari, ki jih ni dobro početi po porodu?


 

Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš >> tule <<.


 

Že imaš mojo brezplačno e-knjižico in avdio vizualizacijo?

  1. Naročiš ju >> tule <<

VSEBINA KNJIŽICE

1. Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Čustvene potrebe

- Telesne potrebe

- Praktične potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?



4,305 views

Commentaires


bottom of page