Search
  • asja

Najboljše darilo za novorojenčka in mamo

Updated: May 20

Poznaš noseco žensko ali novo mamico in bi ji želela nekaj podariti? Obicajno, ce imamo vec casa, gremo v kakšno trgovino in kupimo darilce za dojencka – nekaj, kar nam je sila prikupno – majhen kompletek oblacil, nogavicke, ropotuljico, knjigico … Pogosto smo bolj v naglici in iz kataloga pošte izberemo plišasto igracko in jo pošljemo v porodnišnico ali domov. Skupaj s cestitko bo to lepa gesta. Vsekakor pokaže, da ste se spomnili in želeli razveseliti svežo družinico. Iskreno, to sem kdaj naredila tudi sama.


Ali je to najboljše darilo za novorojencka? Ce pomislim še enkrat, verjetno ne.

Novorojenckom je popolnoma vseeno za te stvari. Pogosto pa niti starši ne morejo v polnosti ceniti teh darilc, saj obstaja zelo velika verjetnost, da vse to že imajo in so ob gnezdenju sami skrbno izbirali srckana oblacila, igracke, album in podobno.


Kaj podariti?


Kaj pa naj bi potem podarili? Nekaj za mamo? Knjigo? Za partnerja? Alkoholno pijaco? Kaj naj bi takšno darilo pomenilo? Kakšna je sporocilna in dodana vrednost v tem primeru?


Ce nam mama ni eksplicitno povedala, da želi doloceno knjigo – jaz to odsvetujem.

“Zadnje, kar novorojena mama potrebuje, je še ena knjiga”, je zapisala moja uciteljica Julia Jones.

Mislim, da ima kar prav. Casa za prebiranje bo malo, filozofij in paradigem o vzgoji, starševstvu pa je veliko in ce nismo zelo prepricani, kaj si želi družinica, lahko z izborom knjige prestopimo mejo. Z najboljšimi nameni, seveda …


Kaj torej menim, da je resnicno najboljše darilo za novorojencka, mamo oz. novo družinico?


Najboljše darilo pogosto ni nic glamuroznega temvec osnovna pomoc pri kuhanju, cišcenju in skrbi za dojencka.

Resnicno darilo


Kaj s tem v resnici podarjamo? Razbremenjena, nahranjena in radostna mama bo lažje okrevala po porodu, lažje bo vzpostavljala dojenje, cutila bo vec miru in zadovoljstva – zadovoljna mama pa je kljuc do zadovoljnega novorojencka in vse družine.


Tisto, kar bo mamo najbolje podprlo in negovalo v prvih tednih po porodu, je razbremenitev obveznosti vsakdanjega življenja.


Podarimo svoj cas, da ji morda pripeljemo doma skuhano hranljivo kosilo, ponudimo, da odpeljemo (morebitne) starejše otroke na igrišce ali sprehod, na dejavnosti. Ce nismo fizicno blizu ali nismo tako povezani, morda podarimo darilni bon, ali pa jo seveda vprašamo, ce ona želi kaj konkretnega.


Iz knjige “The first forty days” (Heng Ou) navajam nekaj primerov in dodajam nekaj svojih, kaj bi si morda zaželela novorojena mama (kar morda sploh ne drži za mamico, ki jo imaš ti v mislih za obdarovanje), a za kakšno idejo in za preveriti pri tej konkretni mami, pa bo.


Mamin seznam želja:

- darilni bon za organskega ponudnika prehrane,

- velika posoda organskega, rafiniranega kokosovega olja in velika steklenica organskega, hladno stiskanega sezamovega olja (za kuhanje in nego telesa),

- velik kozarec surovega medu in cvetni prah za smutije,

- super hrana za v smutije – surov kakav, maka, spirulina,

- posušene gobe, vkljucno z reiši gobami,

- filter za vodo,

- zaloga predpripravljene hranljive juhe (za v zmrzovlanik),

- darilni bon za lokalnega zelišcarja, homeopata, maserja …

- darilni bod na strokovnjaka (svetovalko za dojenje, za masažo, doulo, za nošenje, prvo pomoc, vadbo …)

- darilni bon za cišcenje doma, vrtnarja …

In še kaj.


Zapisala sem en >> odlicen recept za rezine z datlji in ovsenimi kosmici <<, ki so odlicne za novorojeno mamo. Lahko jih speces in jih prineses (Lahko jih zamrzne in jih po potrebi poje za zajtrk ali malico.


Ce mamo dobro poznaš, boš vedela ali je kaj od tega tisto, kar jo podpre. Morda jo vprašaj ali ji posreduj ta zapis za navdih.


Želiš vedeti vec o potrebah novorojene mame? >> Tule izveš vec <<.
Razlicne smo si


Dopušcam možnost, da si katera mamica za darilo zelo želi prisrcen bodi za dojencka, medvedka in dudo. Ce ji to prinaša radost in zadovoljstvo, je to vsekakor ok.


Poznam takšne, ki jim je bil v porodnišnici en ljubših trenutkov prejemanje telegramov, darilc in cestitk. Poznam tudi takšne, ki jih je to le vznemirjalo in motilo pri pocitku in povezovanju z dojenckom. Vse to je ok.

Zagovarjam pa, da ne rabi biti prednastavljena odlocitev, sploh pa ne nuja ali družbena konvencija

– porod = cestitka za mamico+ medvedek za dojencka + viski za oceta.


Preveri ali zaupaj in pogumno uberi drugacno pot, ce cutiš, da je to bolje.PS: Prosim, oprosti mi za c-je brez šumnikov. Stran ne dovoli izbire fonta, ki bi jih prikazoval pravilno.
Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Ce želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoc ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Vec o meni in mojem delu najdeš >> tule <<.


ŽE IMAŠ MOJO E-KNJIŽICO?

Že imaš mojo e-knjižico? Jo že ima tvoja (noseca) prijateljica, hcerka, sodelavka?

Narociš jo >> tule <<.


VSEBINA KNJIŽICE:

1. Ko se rodi dojencek, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Custvene potrebe

- Telesne potrebe

- Prakticne potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?

0 views

Naveži stik z mano

Ko začutiš, da imaš vprašanje, kaj za podeliti ali da me potrebuješ, si dobrodošla, da mi pišeš.

  • Instagram
  • Facebook

© 2019 Novorojena si - Asja Samec