S tabo delim 3 dobre preproste recepte, ki vsebujejo datlje. Ker to, >> kako čudežni so datlji << za nosečnice in novorojene mame, menda že veš.

1. Prigrizek za nosečnice:
Korenčkove kroglice
Sestavine:
200 g izkoščičenih suhih dateljev (namočenih)
200 g suhih marelic (bio)
1 srednje velik korenček (drobno nariban)
200 g kokosove moke (100 g za v maso, 100 g za povaljanje)
limonina lupinica, žlica limoninega soka
pol žlicke cimeta
pest sezama (popražen)
Namočene (za vsaj 1 uro) in odcejene datlje zmiksamo v blenderju. V blender dodamo tudi ostale sestavine z izjemo naribanega korenčka. Le-tega dodamo zmiksani masi. Če je masa premokra (se prevec lepi na dlani in se ne oblikuje v kroglico), ji dodamo več kokosove moke.
V dlaneh oblikujemo kroglice in jih povaljamo v kokosovi moki.
Postrežemo ohlajeno.

2. Namaz ali kar na žlico za nosečnice in za MED porodom
Datljnova pasta
Sestavine:
400 g izkoščičenih suhih dateljnev (namočenih)
2 veliki žlici kakava
voda
Datlje namakamo vsaj 1 uro. Odcedimo jih in jih v mikserju/blenderju zmiksamo do gladkega. Po potrebi postopno dodajamo nekaj vode.
Pasta mora biti popolnoma gladka in mazljiva, ne pa tekoča.
Dodamo kakav.
Shranimo v sterilne steklene kozarčke.
Uporabimo kot namaz, npr. za na kruh. Kot sladilo (lahko tudi brez kakava). Ali pa jemo kar na žlico.

3. Hranilen zajtrk ali malice za PO porodu
Dateljnova rezina
To je recept, ki sem ga dobila od svoje mentorice Julie Jones, ona pa iz prijateljičine knjige o dojenju. Recept je precej preprost, najboljši del pa je, da lahko pečene rezine tudi zamrznemo in imamo tako zalogo hitrih zajtrkov ali prigrizkov na dosegu roke. So odlične tudi kot darilo za novorojeno mamico. >> Za še več daril najdes navdih tule. <<
PS: Če jih nameravate zmrzniti, naredite dvojno količino, saj sicer boste verjetno prej pojedli, še preden bi ostalo za prihodnjič. Ali pa je tako le pri nas doma ;)
Sestavine:
Datljev pire:
200 g izkoščičenih datljev
1,5 dl vode
Testo:
150 g pirine moke (polnozrnate ali mešane)
150 g ovsenih kosmičev (lahko so mleti v grobo moko)
150 g rastlinske margarine (zmehčane)
60 g nerafiniranega sladkorja z melaso (npr. rapadura)
1 žlicka vinskega kamna (ali pecilnega praška)
2 žlici vode
Datlje nekaj minut kuhamo v vodi, da se zmehčajo in jih pretlačimo v pire.
Sestavine za testo pregnetemo.
Polovico testa potlačimo v namaščen pekac (cca. 20x15 cm), namažemo z datljevim pirejem in nanj naložimo drugo polovico testa.
Pečemo v predogreti pecici (190°C) približno 30 minut.
Ohlajeno narežemo in shranimo v hladilniku ali zmrzovalniku.
Upam, da so ti recepti všeč. Piši mi mail, ko kakšnega sprobaš ali objavi s fotko na >> FB strani Novorojena si <<. Preveč so slastni in preveč imajo dobrobiti, da jih bi zadrževali le zase ;)
Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš >> tule <<.
ŽE IMAŠ TO E-KNJIŽICO?

Že imaš mojo e-knjižico? Jo že ima tvoja (noseča) prijateljica, hčerka, sodelavka?
Naročiš jo >> tule <<
VSEBINA KNJIŽICE:
1. Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama
2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?
- Čustvene potrebe
- Telesne potrebe
- Praktične potrebe
3. Kaj pa partnerski odnos?
4. Pogoste stiske novorojene mame
5. Kaj in kdo lahko pomaga?
Comentários