top of page
Search
  • asja

Datlji – čudežna učinkovina za nosečnice

Updated: Oct 3, 2020

Spomnim se, ko sem pred leti (že po svojem porodu) začela prebirati o neverjetno ugodnih učinkih uživanja datljev na potek poroda in sem svoji porodni douli napisala navihano sporočilo, da študije kažejo, da je uživanje datljev tako ugodno za porod, da morda lahko datlji nadomestijo doule :D Danes ugotovitve študij delim tudi s tabo. Še vedno pa priporočam tudi pristonost doule. Če ne drugega, te bo spomnila in spodbujala, da boš datlje tudi zaužila ;)


V zadnjem desetletju so raziskovalci na različne načine ugotavljali, kakšne metode so lahko učinkovite pri lažjem porodu, boljših izidih za mamo in novorojenčka.


Naravne neinvazivne metode in tehnike so lahko bolj učinkovite, bolj ekonomične ter varnejše kot farmakološka sredstva. V tem trenutku kot podpora porodu veljajo za učinkovite uživanje (Kordi in drugi, 2014):

· ricinusovega olja,

· svetlinovega olja,

· malinovih listov,

· londonske rukole in

· datljev.


Datlji so tema tega prispevka in naj najprej naštejem njihove lastnosti in mehanizme delovanja, zaradi česar so tako koristni.

Sestava in delovanje datljev


Datlji vsebujejo vsaj 15 različnih mineralov, vsaj 6 vitaminov, 14 vrst maščobnih kislin, ogljikove hidrate, maščobe, beljakovine ter vlaknine. Datlji vsebujejo nasičene in nenasičene maščobne kisline ki so vključene v varčevanje in dovajanje energije. Še več, serotonin, tanin in kalcij v datljih pripomorejo h krčenju gladkih mišic maternice. Datlji imajo tudi odvajalni ucinek, kar spodbuja krčenje maternice (Al-Shahib in Marshall, 2003).


Datlji vsebujejo substance, ki krepijo sintezo prostogladinov. Imajo oksitocinu podoben učinek, ki vodi do povečane občutljivosti maternice, spodbuja popadke in zmanjšuje poporodno krvavitev Učinkujejo tudi na estrogen ter progesteron, hormona, ki sta aktivna pri pripravi maternice na porod ter na zorenje materničnega vratu (Khadem in drugi, 2007).


S takšno vsebnostjo se priporočajo tako nosečnicam (posebej v zadnjih 4-ih tednih), med porodom ter tudi takoj po porodu.

Več o teh študijah in konkretnih učinkih v nadaljevanju.Pregled raziskav in konkretnih učinkov datljev v obporodnem obdobju1. PRED PORODOM


Prospektivna študija Al-Kuran in drugih (2011)

Ženske, ki so uživale datlje (6 datljev na dan v zadnjih 4-ih tednih nosečnosti):

- so bile bolj odprte (širina materničnega vratu) ob prihodu v porodnišnico (za 1,5 cm več);

- so imele večinoma ohranjene plodove ovoje (ni jim odtekla voda) – 83 % proti 60 %.

- Porod se jim je začel spontano (96 %). Tiste, ki jih niso uživale, se je porod spontano začel pri 79 %;

- Uporaba sintetičnega oksitocina za pospeševanje poroda je bila bistveno redkejša – pri 28 %, v primerjavi s 47 %;

- so imele v povprečju krajšo prvo fazo poroda (odpiranje materničnega vratu) 510 min proti 906 min.


Študija zaključuje, da je uživanje datljev znižalo potrebo po sprožanju ter pospeševanju poroda in je prinašalo še druge zaželene, a ne značilne izide poroda.

Randomizirana kontrolirana študija Razali in drugi, 2017

Povzetek študije pravi, da je sprožanje in pospeševanje poroda s prostogladini in oksitocinom uveljavljena standardna praksa širom sveta. Le-to je varno, kadar jih uporabljamo premišljeno, a je uporaba povezana tudi z zapleti pri mami in novorojenčku.


Študije so proučevale tudi druge varne metode, vključno z uživanjem datljev. V tej študiji je skupina žensk, ki so v pozni nosečnosti uživale datlje:

- imele pomembno manj sprožitev poroda,

- imela daljši interval med intervenco in porodom,

- potrebovala manj intervenc pospeševanja poroda.


Ni bilo pomembnih razlik v času začetka spontanih porodov (v katerem tednu nosečnosti so ženske rodile).


Zaključek: Uživanje datljev v pozni nosečnosti pozitivno vpliva na rojevanje in porod. Uživanje datljev je varen dodatek, ki lahko zmanjša potrebo po intervencah brez neželenih stranskih učinkov za mamo ali dojenčka.

2. MED PORODOM


Randomizirana kontrolirana študija Ahmed in drugi, 2018

Proučevali so vpliv uživanja datljev ob začetku poroda in pa med porodom (oz. v tretji porodni fazi) in ugotovili, da je bilo veliko pozitivnih učinkov na izide za mamo. Poleg tega je bilo novorojenčkovo stanje vključno z APGAR-jem (ocena vitalnih znakov dojenčka) po 5 min boljše pri tistih, čigar mame so uživale datlje.

Zaključujejo, da uživanje datljev med porodom obeta ugodne učinke na trajanje faz poroda, niso pa našli razlik pri odprtosti materničnega vratu, razpoku ovojev, v moči, frekvenci ter rednosti popadkov …


3. TAKOJ PO PORODU


Randomizirana kontrolirana študija Khadem in drugi, 2007

Skupina, ki je takoj po porodu zaužila datlje v primerjavi s tisto, ki je dobila injekcijo oksitocina (za krčenje maternice), je v prvi uri izgubila pomembno manj krvi (104 ml proti 141 ml), v prvih treh urah je bila razlika 162 ml in 220 ml.


META-ANALIZA


Meta analiza je študija študij. Pregleda dostopne in kvalitetne študije na določeno temo in sekundarno analizira njihove rezultate. Kot takšna je bolj pregledna in pogosto bolj točna v svojih zaključkih. Takšno študijo so izvedli Nasiri in drugi, 2019.


Rezultati te meta-analize so pokazali, da:

- uživanje datljev pomembno skrajša gestacijsko dobo (ko je otrok že donošen),

- so ženske prišle v porodnišnico z bolj odprtim materničnim vratom,

- je bila prva faza poroda krajša,

- je bila druga porodna faza krajša (iztis).


SKUPEN ZAKLJUČEK


Datlji so slasten prigrizek, ki ima zaradi svojih sestavin pozitivne učinke na porod in procese po porodu, ugodnejše izide za mamo in tudi za novorojenčka.


Glede na izsledke teh raziskav priporočajo uživanje cca. 6 datljev na dan v zadnjem mesecu nosečnosti, uživanje datljev ob začetku poroda, med porodom in tudi takoj po porodu (torej jih v neki obliki imej pripravljene in s seboj v porodni sobi - lahko v obliki kroglic, v obliki paste in jih ješ kot cokoladni namaz, v smutiju …).


Konkretne recepte sem pripravila v posebnem prispevku.


Opomba: Datlji aktivirajo vse omenjene mehanizme šele, ko je telo nosečnice in dojenčka za to pripravljeno (ko se v času, ki je optimalen za porod, odpre časovno okno).

Opomba2: Ker vsebujejo veliko sladkorjev, naj bodo nosečnice z nosečniško sladkorno pozorne, še posebej v začetnih mesecih.


 


Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš >> tule <<. 

Že imaš brezplačno e-knjižico in avdio vizualizacijo?


Naročiš ju >> tule <<


VSEBINA KNJIŽICE

1. Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Čustvene potrebe

- Telesne potrebe

- Praktične potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?2,769 views

Comments


bottom of page