Search
  • asja

Datlji – čudežna učinkovina za nosečnice

Updated: May 20

Spomnim se, ko sem pred leti (že po svojem porodu) zacela prebirati o neverjetno ugodnih ucinkih uživanja datljev na potek poroda in sem svoji porodni douli napisala navihano sporocilo, da študije kažejo, da je uživanje datljev tako ugodno za porod, da morda lahko datlji nadomestijo doule :D Danes ugotovitve študij delim tudi s tabo. Še vedno pa priporocam tudi pristonost doule. Ce ne drugega, te bo spomnila in spodbujala, da boš datlje tudi zaužila ;)


V zadnjem desetletju so raziskovalci na razlicne nacine ugotavljali, kakšne metode so lahko ucinkovite pri lažjem porodu, boljših izidih za mamo in novorojencka.


Naravne neinvazivne metode in tehnike so lahko bolj ucinkovite, bolj ekonomicne ter varnejše kot farmakološka sredstva. V tem trenutku kot podpora porodu veljajo za ucinkovite uživanje (Kordi in drugi, 2014):

· ricinusovega olja,

· svetlinovega olja,

· malinovih listov,

· londonske rukole in

· datljev.


Datlji so tema tega prispevka in naj najprej naštejem njihove lastnosti in mehanizme delovanja, zaradi cesar so tako koristni.

Sestava in delovanje datljev


Datlji vsebujejo vsaj 15 razlicnih mineralov, vsaj 6 vitaminov, 14 vrst mašcobnih kislin, ogljikove hidrate, mašcobe, beljakovine ter vlaknine. Datlji vsebujejo nasicene in nenasicene mašcobne kisline ki so vkljucene v varcevanje in dovajanje energije. Še vec, serotonin, tanin in kalcij v datljih pripomorejo h krcenju gladkih mišic maternice. Datlji imajo tudi odvajalni ucinek, kar spodbuja krcenje maternice (Al-Shahib in Marshall, 2003)


Datlji vsebujejo substance, ki krepijo sintezo prostogladinov. Imajo oksitocinu podoben ucinek, ki vodi do povecane obcutljivosti maternice, spodbuja popadke in zmanjšuje poporodno krvavitev Ucinkujejo tudi na estrogen ter progesteron, hormona, ki sta aktivna pri pripravi maternice na porod ter na zorenje maternicnega vratu (Khadem in drugi, 2007).


S takšno vsebnostjo se priporocajo tako nosecnicam (posebej v zadnjih 4-ih tednih), med porodom ter tudi takoj po porodu. Vec o teh študijah in konkretnih ucinkih v nadaljevanju.Pregled raziskav in konkretnih ucinkov datljev v obporodnem obdobju1. PRED PORODOM


Prospektivna študija Al-Kuran in drugih (2011)

Ženske, ki so uživale datlje (6 datljev na dan v zadnjih 4-ih tednih nosecnosti):

- so bile bolj odprte (širina maternicnega vratu) ob prihodu v porodnišnico (za 1,5 cm vec);

- so imele vecinoma ohranjene plodove ovoje (ni jim odtekla voda) – 83 % proti 60 %.

- Porod se jim je zacel spontano (96 %). Tiste, ki jih niso uživale, se je porod spontano zacel pri 79 %;

- Uporaba sinteticnega oksitocina za pospeševanje poroda je bila bistveno redkejša – pri 28 %, v primerjavi s 47 %;

- so imele v povprecju krajšo prvo fazo poroda (odpiranje maternicnega vratu) 510 min proti 906 min.


Študija zakljucuje, da je uživanje datljev znižalo potrebo po sprožanju ter pospeševanju poroda in je prinašalo še druge zaželene, a ne znacilne izide poroda.

Randomizirana kontrolirana študija Razali in drugi, 2017

Povzetek študije pravi, da je sprožanje in pospeševanje poroda s prostogladini in oksitocinom uveljavljena standardna praksa širom sveta. Le-to je varno, kadar jih uporabljamo premišljeno, a je uporaba povezana tudi z zapleti pri mami in novorojencku.


Študije so proucevale tudi druge varne metode, vkljucno z uživanjem datljev. V tej študiji je skupina žensk, ki so v pozni nosecnosti uživale datlje:

- imele pomembno manj sprožitev poroda,

- imela daljši interval med intervenco in porodom,

- potrebovala manj intervenc pospeševanja poroda.


Ni bilo pomembnih razlik v casu zacetka spontanih porodov (v katerem tednu nosecnosti so ženske rodile).


Zakljucek: Uživanje datljev v pozni nosecnosti pozitivno vpliva na rojevanje in porod. Uživanje datljev je varen dodatek, ki lahko zmanjša potrebo po intervencah brez nezaželenih stranskih ucinkov za mamo ali dojencka.

2. MED PORODOM


Randomizirana kontrolirana študija Ahmed in drugi, 2018

Proucevali so vpliv uživanja datljev ob zacetku poroda in pa med porodom (oz. v tretji porodni fazi) in ugotovili, da je bilo veliko pozitivnih ucinkov na izide za mamo. Poleg tega je bilo novorojenckovo stanje vkljucno z APGAR-jem (ocena vitalnih znakov dojencka) po 5 min boljše pri tistih, cigar mame so uživale datlje.

Zakljucujejo, da uživanje datljev med porodom obeta ugodne ucinke na trajanje faz poroda, niso pa našli razlik pri odprtosti maternicnega vratu, razpoku ovojev, v moci, frekvenci ter rednosti popadkov …


3. TAKOJ PO PORODU


Randomizirana kontrolirana študija Khadem in drugi, 2007

Skupina, ki je takoj po porodu zaužila datlje v primerjavi s tisto, ki je dobila injekcijo oksitocina (za krcenje maternice), je v prvi uri izgubila pomembno manj krvi (104 ml proti 141 ml), v prvih treh urah je bila razlika 162 ml in 220 ml.


META-ANALIZA


Meta analiza je študija študij. Pregleda dostopne in kvalitetne študije na doloceno temo in sekundarno analizira njihove rezultate. Kot takšna je bolj pregledna in pogosto bolj tocna v svojih zakljuckih. Takšno študijo so izvedli Nasiri in drugi, 2019.


Rezultati te meta-analize so pokazali, da:

- uživanje datljev pomembno skrajša gestacijsko dobo (ko je otrok že donošen),

- so ženske prišle v porodnišnico z bolj odprtim maternicnim vratom,

- je bila prva faza poroda krajša,

- je bila druga porodna faza krajša (iztis).


SKUPEN ZAKLJUCEK


Datlji so slasten prigrizek, ki ima zaradi svojih sestavin pozitivne ucinke na porod in procese po porodu, ugodnejše izide za mamo in tudi za novorojencka.


Glede na izsledke teh raziskav priporocajo uživanje cca. 6 datljev na dan v zadnjem mesecu nosecnosti, uživanje datljev ob zacetku poroda, med porodom in tudi takoj po porodu (torej jih v neki obliki imej pripravljene in s seboj v porodni sobi - lahko v obliki kroglic, v obliki paste in jih ješ kot cokoladni namaz, v smutiju …).


Konkretne recepte sem pripravila v posebnem prispevku.


Opomba: Datlji aktivirajo vse omenjene mehanizme šele, ko je telo nosecnice in dojencka za to pripravljeno (ko se v casu, ki je optimalen za porod odpre casovno okno).

Opomba2: Ker vsebujejo veliko sladkorjev, naj bodo nosecnice z nosecniško sladkorno pozorne, še posebej v zacetnih mesecih.


PS: Prosim, oprosti mi za c-je brez šumnikov. Stran ne dovoli izbire fonta, ki bi jih prikazoval pravilno.
Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Ce želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoc ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Vec o meni in mojem delu najdeš >> tule <<.
SI ŽE PRIJAVLJENA NA TECAJ ROJSTVO MAME?

(18. MAJ - 14. JUNIJ)


1,523 views
Rojstvo_mame_-_tečaj_spletna_(8).png

Naveži stik z mano

Ko začutiš, da imaš vprašanje, kaj za podeliti ali da me potrebuješ, si dobrodošla, da mi pišeš.

  • Instagram
  • Facebook

© 2019 Novorojena si - Asja Samec