top of page
Search
  • asja

Teorija obroča - Za koga skrbim in kdo skrbi zame?

Updated: Sep 12, 2023

Pred nekaj leti sta psihologinja Susan Silk in njen kolega Barry Goldman pisala o konceptu, imenovanem “teorija obroča” (Ring Theory). Razjasnjuje, za koga naj skrbim in kdo skrbi zame.


Jaz sem za ta koncept slišala na konferenci o poporodni oskrbi (Birth healing Summit 2019), ko je bilo govora o izgubi otroka v nosečnosti ali ob porodu. Koncept je namreč ustvarjen z mislijo na izgubo/žalovanje. A zlahka ga prenesemo in uporabimo v drugem kontekstu – npr. za travmo ali podporo ob spremembi, stresu … Je tako preprost model, da skoraj izgubi privlačnost, a v resnici so pogosto najbolj uporabni koncepti najbolj preprosti.


Teorija obroča je koncept, ki govori o tem, da lahko ljudi, ki so v stiski in ki lahko nudijo pomoč in podporo razporedimo na več koncentričnih krogov (kot če v stoječo vodo vržemo kamenček in se okoli pojavijo valovi v obliki krogov).

V samem središču obročev je oseba v stiski oz. tista, ki potrebuje največ podpore – v primeru poporodne oskrbe, je to dojenček, nato pa se po obročih razporedijo od bližnjih k vse bolj oddaljenim osebam. Npr. takoj ob dojenčku je mama, millimeter za mamo je partner/ka, nato stari starši, sorojenci, nato bližnji prijatelji, širša družina, sosedje, znanci, skupnost, družba …


Funkcija oz. smisel te razporeditve pa ni le v nizanju oseb po teh obročih, temveč v dinamiki, ki jo lokacija določa – namreč – v smeri navznoter moramo vedno podpirati, nuditi podporo (ang. comfort in), v smeri navzven pa izmečemo svojo stisko (ang. dump out), torej iščemo podporo zase. Tega pravila se poskušamo držati. Torej svoje stiske ne vlivamo noter, temveč ven. Ima smisel?





Teorija obročev po porodu


V našem primeru poporodne oskrbe je dojenček tisti, ki potrebuje največ skrbi, nege, podpore. Mama v tem kontekstu ne more pričakovati, da bo dojenček zadovoljeval njene potrebe (po ljubezni, varnosti, sreči, povezanosti – četudi lahko ona vse to čuti ob njem). Prav tako naj nanj ne bi usmerjala svoje jeze, utrujenosti in tako ne skrbela za njegove potrebe. Če je mama preobremenjena, se bo naslonila na zunanji krog, na očeta. On tako skrbi za mamo in vsaj v tem začetnem obdobju, ko je mama zelo ranljiva, naj oče poskrbi zase in za svojo podporo v zunanjem krogu – pri družini, prijateljih, strokovnjakih … In tako naprej.

Gotovo se kdaj zgodi, da se smer pretoka podpore obrne, premeša, ljudje se gibajo po obročih. To je zelo naravno in normalno.


In vendar, če se zavemo položaja in dinamike, in upoštevamo princip podpiranja navznoter in odlaganja bremen navzven, bo v mnogo situacijah bolj jasno, kaj se od nas pričakuje, kaj je primerno in kaj je naša vloga v vsej situaciji.

Oseba v središcu obročev ima pravico biti “bolj” jezna, žalostna, v stiski. Lahko je bolj tečna, se pritožuje in godrnja. To je v tej situaciji njena pravica. In vsi, ki smo bolj na obrobju, smo tam, da podpremo, prisluhnemo, vprašamo, kaj lahko naredimo. NE nudimo nasvetov, NE govorimo o svojih težavah, NE izrekamo floskularnih stavkov (npr. “saj bo”, “bo minilo”, “bodi srečna, da vsaj …” ipd.).


Kaj pa prinašamo v krog – dobro hrano, kakovostno uho, ponudimo pomoč, sprehodimo psa, sočutno poslušanje.


Če želiš prebrati več o tem, kaj je najboljše darilo za mamico in dojenčka, si lahko več prebereš tukaj.


Kaj odnašamo iz kroga – svoje lastno godrnjanje, jezo in frustracije odlagamo, stresamo navzven.


Vsak od nas je na različnih obodih obročev v različnih situacijah – od najbolj notranjega, do najbolj zunanjega. Meni teorija obročev prinaša jasnost in varno strukturo, če sem kdaj v dvomu, kako se odzvati in če se sprašujem, kaj je primerno in kako lahko pomagam.


V katerem obroču pa smo poporodne doule, se sprašujem. :)

O tem, kako si urediti podporno socialno mrežo in še mnogo več izveš tudi v poletnem spletnem tečaju za nosečnice. Dobrodošla!




 

Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš >tule<.


 

ŽE IMAŠ MOJO E-KNJIŽICO?


Že imaš mojo e-knjižico? Jo že ima tvoja (noseča) prijateljica, hčerka, sodelavka? Naročiš jo tule.


VSEBINA KNJIŽICE:

1. Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Čustvene potrebe

- Telesne potrebe

- Praktične potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?


269 views
bottom of page