Search
  • asja

Teorija obroča - Za koga skrbim in kdo skrbi zame?

Pred nekaj leti sta psihologinja Susan Silk in njen kolega Barry Goldman pisala o konceptu, imenovanem “teorija obroca” (Ring Theory). Razjasnjuje, za koga naj skrbim in kdo skrbi zame.


Jaz sem za ta koncept slišala na konferenci o poporodni oskrbi (Birth healing Summit 2019), ko je bilo govora o izgubi otroka v nosecnosti ali ob porodu. Koncept je namrec ustvarjen z mislijo na izgubo/žalovanje. A zlahka ga prenesemo in uporabimo v drugem kontekstu – npr. za travmo ali podporo ob spremembi, stresu … Je tako preprost model, da skoraj izgubi privlacnost, a v resnici so pogosto najbolj uporabni koncepti najbolj preprosti.


Teorija obroca je koncept, ki govori o tem, da lahko ljudi, ki so v stiski in ki lahko nudijo pomoc in podporo razporedimo na vec koncentricnih krogov (kot ce v stojeco vodo vržemo kamencek in se okoli pojavijo valovi v obliki krogov).

V samem središcu obrocev je oseba v stiski oz. tista, ki potrebuje najvec podpore – v primeru poporodne oskrbe, je to dojencek, nato pa se po obrocih razporedijo od bližnjih k vse bolj oddaljenim osebam. Npr. takoj ob dojencku je mama, millimeter za mamo je partner/ka, nato stari starši, sorojenci, nato bližnji prijatelji, širša družina, sosedje, znanci, skupnost, družba …


Funkcija oz. smisel te razporeditve pa ni le v nizanju oseb po teh obrocih, temvec v dinamiki, ki jo lokacija doloca – namrec – v smeri navznoter moramo vedno podpirati, nuditi podporo (ang. comfort in), v smeri navzven pa izmecemo svojo stisko (ang. dump out), torej išcemo podporo zase. Tega pravila se poskušamo držati. Torej svoje stiske ne vlivamo noter, temvec ven. Ima smisel?

Teorija obrocev po porodu


V našem primeru poporodne oskrbe je dojencek tisti, ki potrebuje najvec skrbi, nege, podpore. Mama v tem kontekstu ne more pricakovati, da bo dojencek zadovoljeval njene potrebe (po ljubezni, varnosti, sreci, povezanosti – cetudi lahko ona vse to cuti ob njem). Prav tako naj nanj ne bi usmerjala svoje jeze, utrujenosti in tako ne skrbela za njegove potrebe. Ce je mama preobremenjena, se bo naslonila na zunanji krog, na oceta. On tako skrbi za mamo in vsaj v tem zacetnem obdobju, ko je mama zelo ranljiva, naj oce poskrbi zase in za svojo podporo v zunanjem krogu – pri družini, prijateljih, strokovnjakih … In tako naprej.

Gotovo se kdaj zgodi, da se smer pretoka podpore obrne, premeša, ljudje se gibajo po obrocih. To je zelo naravno in normalno.


In vendar, ce se zavemo položaja in dinamike, in upoštevamo princip podpiranja navznoter in odlaganja bremen navzven, bo v mnogo situacijah bolj jasno, kaj se od nas pricakuje, kaj je primerno in kaj je naša vloga v vsej situaciji.

Oseba v središcu obrocev ima pravico biti “bolj” jezna, žalostna, v stiski. Lahko je bolj tecna, se pritožuje in godrnja. To je v tej situaciji njena pravica. In vsi, ki smo bolj na obrobju, smo tam, da podpremo, prisluhnemo, vprašamo, kaj lahko naredimo. NE nudimo nasvetov, NE govorimo o svojih težavah, NE izrekamo floskularnih stavkov (npr. “saj bo”, “bo minilo”, “bodi srecna, da vsaj …” ipd.).


Kaj pa prinašamo v krog – dobro hrano, kakovostno uho, ponudimo pomoc, sprehodimo psa, socutno poslušanje.


Ce zeliš prebrati vec o tem, kaj je najboljše darilo za mamico in dojencka, si lahko vec preberes tukaj.


Kaj odnašamo iz kroga – svoje lastno godrnjanje, jezo in frustracije odlagamo, stresamo navzven.


Vsak od nas je na razlicnih obodih obrocev v razlicnih situacijah – od najbolj notranjega, do najbolj zunanjega. Meni teorija obrocev prinaša jasnost in varno strukturo, ce sem kdaj v dvomu, kako se odzvati in ce se sprašujem, kaj je primerno in kako lahko pomagam.


V katerem obrocu pa smo poporodne doule, se sprašujem. :)

PS: Prosim, oprosti mi za c-je brez šumnikov. Stran ne dovoli izbire fonta, ki bi jih prikazoval pravilno.


Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Ce želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoc ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Vec o meni in mojem delu najdeš tule.ŽE IMAŠ MOJO E-KNJIŽICO?


Že imaš mojo e-knjižico? Jo že ima tvoja (noseca) prijateljica, hcerka, sodelavka? Narociš jo tule.


VSEBINA KNJIŽICE:

1. Ko se rodi dojencek, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Custvene potrebe

- Telesne potrebe

- Prakticne potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?


0 views

Naveži stik z mano

Ko začutiš, da imaš vprašanje, kaj za podeliti ali da me potrebuješ, si dobrodošla, da mi pišeš.

  • Instagram
  • Facebook

© 2019 Novorojena si - Asja Samec