top of page
Search
  • asja

Vaginalna parna kopel po porodu - kaj pravi raziskava

Updated: Oct 3, 2020

Morda poznaš vaginalne parne kopeli (ang. vaginal steaming) oz. joni parne savne, morda ne. Morda si jih privoščiš, morda ne. Če si noseča, je dober čas zanje v zadnjih dneh.

Jaz sem lansko leto začela spoznavati to vrsto samo-nege za ženske v teoriji in praksi. Po ogledu webinarjev trenutno najbolj znane poznavalke Kelly Garza (a.k.a. Steamy chick) in po nekaj navodilih, sem se lotila in poskusila. Všeč mi je bilo in od takrat je to moja redna mesečna praksa.

Če ne poznaš – v osnovi gre za mini parno savno, kjer se zavre voda, lahko z dodatkom soli ali zelišč (kot čaj). Posodo z vodo, iz katere hlapi para, namestiš pod poseben stol/škatlo, ki ima na vrhu odprtino. Brez spodnjic sedeš nad to posodo in se ogrneš z odejo. V kopeli lahko uživaš med 10–30 minut.

Slišala sem tudi že, da vaginalne parne kopeli priporočajo po porodu. Seveda me je zanimalo! In kakšna sreča! Ravno nedavno je Kelly Garza s kolegicami objavila izsledke raziskave o učinkih soparjenja po porodu. Kako na-ključ-je!

Predstaviti ti želim izsledke raziskave, za podrobnejši opis pa pripenjam še povezavo do poročila.



Izvleček raziskave


Ženske po vsem svetu uporabljajo vaginalne parne kopeli tudi kot pomoč pri okrevanju po porodu. Z izjemo anekdotskih poročil pa kliničnih raziskav o učinkovitosti le-tega še ni bilo.

Tako so se K. Garza, K. Johnson, R. Lemus in Z. B. Phillips odločile in zasnovale in izpeljale takšno študijo: Vaginalna parna kopel v četrtem tromesečju: Temeljna študija (Fourth Trimester Vaginal Steaming: A Foundational Study).


Študija je bila zasnovana z namenom temeljnega raziskovanja vpliva vaginalnih parnih kopeli na številne indikatorje poporodnega zdravljenja.

Ugotovitve študije kažejo, da vaginalna parna kopel pozitivno vpliva na nekatere poporodne kazalnike.

Metoda

V študiji prikazujejo rezultate 12 žensk po vaginalnem porodu, polovica teh ni prejemala tretmajev vaginalnih parnih kopeli (kontrolna skupina), polovica pa je imela po porodu 5 tretmajev po 15 min z vodo in mešanico zelišč na 4., 5., 6., 7. in 8. dan po porodu.

Izzide je merila certificirana izurjena babica v treh časovnih točkah:

  • 4. dan po porodu (pred tretmajem),

  • 8. dan po porodu ter

  • na pregledu po 6. tednih.


Rezultati

  • Krvni tlak in pulz

Krvni tlak je bil 8. dan nižji pri skupini s kopelmi (v mejah normale) (123/68 proti 97/70).

Tudi pulz je bil nižji na meritvi 8. dan pri skupini s kopelmi (76 proti 70).

Pred tretmaji je bil pulz 68 (v kontrolni skupini) proti 77 (skupina s kopelmi).

Po 6. tednih med skupinama ni bilo razlik (69 za obe skupini).

  • Maternica

Fundus – položaj maternice – je nakazoval hitrejše krčenje in vračanje maternice na svoj prvotni položaj ob 8. dnevu pri skupini s kopelmi. Razlik po 6. tednih ni bilo.

Krčenje maternice so v 8. dnevu občutile še 3 iz kontrolne skupine ter 2 iz skupine, ki je imela kopeli. 2 iz kontrolne skupine sta poročali o rahlih krčih še po 6. tednih ter nobena iz skupine z vaginalnimi parnimi kopelmi.

  • Teža in obseg pasu

Teža in obseg pasu – na 8. dan je imela skupina s kopelmi v povprečju nekoliko večji padec teže (1 kg) in obseg pasu.

  • Sramne ustnice

Sramne ustnice, vhod v vagino – kazalnika sta bila oteklina in razpiranje (ang. gapping). Pri 8. dnevu je skupina s kopelmi imela znake hitrejšega celjenja oz. okrevanja. Po 6. tednih ni bilo razlik.

  • Čišča

ČišČa, ki ponavadi »napreduje« v treh stopnjah (ločimo jo po barvah – rubra, serosa in alba), je hitreje napredovala pri skupini s kopelmi. Tudi po 6. tednih je čišča v tej skupini povsem prenehala, v kontrolni skupini sta 2 udeleženki še poročali o alba čišči.

  • Šivi

O nudobju zaradi šivov po šivanju presredka (1. stopnje) (srbenje, zategovanje, občutljivost) so po 8. dnevu poročale le ženske iz kontrolne skupine, 1 izmed njih tudi po 6. tednih.

  • Dojke in mleko

Pri neprijetnosti v prsih in glede količine mleka oz. načinom hranjenja dojenčka ni bilo nekih opaznih razlik med skupinama.

  • Zaprtost črevesja in hemeroidi

Kontrolna skupina je poročala o pogostejši zaprtosti (zapeki). Skupina s kopelmi je po 8. dnevu imela popolno zmanjšanje hemeroidov, a so se le-ti nekaterim ženskam vrnili in bili prisotni pri 6. tednih.

  • Uriniranje in inkontinenca

Glede inkontinence ter uriniranja (pekoč urin) ni zaznanih trendov povezanih s kopelmi.

Ugotovitve

Glede na majhnost vzorca in nekatere druge nejasnosti v metodologiji te raziskave je težko sklepati na učinke vaginalne parne kopeli po porodu za vse ženske.


Obetavni se zdijo predvsem rezultati glede krvnega tlaka in pulza, celjenja sramnih ustnic, napredovanja v fazi čišče ter (ne)udobje zaradi šivov. V prid skupini, ki je dobivala 5 tretmajev vaginalnih kopeli in večinoma le v primerjavi med 4. in 8. dnem. Torej neposredno pred začetkom tretmajev in po 5ih dneh.


Večina teh razlik ni bila več prisotna po 6. tednih po porodu.

Za potrditev teh temeljnih ugotovitev so potrebne dodatne študije, za preizkušanje istih kazalnikov z večjo velikostjo vzorca in / ali dolgoročno študijo ter ponovitev študije z drugimi spremenljivkami.

Moj zaključek


Jaz osebno pozdravljam trud avtoric, da so se lotile raziskave in se potrudile s spremljanjem raznolikih dejavnikov. Kot doktorska študentka eksperimentalne smeri metodološko pogrešam več natančosti pri poročanju, zaradi česar je sklepe iz rezultatov še nekoliko težje veljavno in zanesljivo vleči. Vsekakor bi bila na mestu večja študija z bolje opisanim potekom in kontrolo dejavnikov.

Kot uporabnica metode vaginalnih parnih kopeli in glede na mnoge poročane dobrobiti čutim, da je tudi v poporodnem obdobju lahko kar nekaj ugodnih učinkov, zaradi česar bi osebno uporabljala tudi to metodo pri svojem okrevanju po porodu.

Te mika, da bi poskusila tudi sama? Če želiš, lahko priporočam Joni Devine SPA za sestave. Za navodila in svetovanje o uporabi pa Manjo Potočnik – Essence of Yin.


Že greješ vodo? ;)

Piši mi, kakšne so tvoje izkušnje.

novorojena@gmail.com

 

Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš >> tule <<.


 

Že imaš mojo brezplačno e-knjižico in avdio vizualizacijo?

Naročiš ju >> tule <<

VSEBINA KNJIŽICE

1. Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Čustvene potrebe

- Telesne potrebe

- Praktične potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?



334 views
bottom of page