top of page
Search
 • asja

Zakaj mi ni nihče povedal?

Updated: Oct 1, 2020

Sem ti že povedala, da sem raziskovalka? Po duši in tudi profesionalno? Že na diplomskem študiju psihologije sem uživala v raziskovanju, potem sem raziskovala kot raziskovalka na Pedagoškem inštitutu, kasneje sem se mojstrila na magistrskem študiju v tujini in sedaj zaključujem doktorat. Tudi izven formalnega pa zelo rada potešim svojo radovednost in raziskovalno žilico tako, da zberem in analiziram podatke.


Tokrat me je zanimalo, kako ženske doživljajo poporodno obdobje. Zato, da ti lahko povem, kako je v resnici in morda boš toliko ženskam lažje verjela :)


Raziskava o poporodnem obdobju

Zakaj mi ni nihče prej povedal, da je lahko tudi tako težko?

Ta stavek slišim od veliko novih mamic. Da bi vam lahko zaupala vse odtenke poporodnega obdobja, ki zajema prvih 6 tednov po porodu, sem v letu 2019 med slovenskimi mamami naredila raziskavo, v kateri je sodelovalo več kot 300 žensk.

Izsledki raziskave Sloveniji


Če povzamem, raziskava kaže zelo pisano sliko. Nekatere mame poročajo, da so čas po porodu doživljale kot radostno izkušnjo (15 %), nekatere pa poročajo o najbolj groznem obdobju v svojem življenju (6 %). Medtem, ko ne pričakujem, da bodo vse ženske doživljale presežke, me vsekakor skrbi za tiste, ki so doživljale grozo.


Svoje poslanstvo čutim v tem, da sem na voljo za to, da sem kot poporodna doula temu doživljanju priča in da mamo v tem ranljivem času sočutno podprem.


O pripravah in podpori bližnjih


Na poporodno obdobje se več kot polovica ni posebej pripravljala, 21 % žensk se je okvirno pripravilo, manj kot 1 % žensk pa je imelo zapisan in dobro pripravljen poporodni načrt.


Zelo me veseli, da večina žensk (78 %) poroča, da so imele dobro praktično podporo po porodu (hrana, varstvo, udobje), vsaka 9. pa je želela več pomoči in ni vedela, kako zanjo prositi.


Čustveno podporo bližnjih je čutila dobra polovica (63 %), vsaka 8. pa je želela več čustvene podpore.


Če/ko bodo znova imele otroke, skoraj polovica (43 %) pravi, da bodo bolje poskrbele za podporo.


Kdo je bil v oporo


Največ mam poroča, da so bili v pomoč pri kuhanju, v gospodinjstvu ter skrbi za dojenčka partner (več kot 70 %), mama (okoli 40 %) in tašča (slaba tretjina). Prijateljice, sestre ali svetovalka so bile v veliko pomoč pri pogovoru, sočutju ter z nasveti.Ali je bilo pomoči dovolj?

Še nekaj praktičnih izsekov


Nekajkrat na teden ali celo večkrat na dan je bilo lačnih 38 % mamic, 39 % jih ni uspelo iti pod tuš, si umiti zob do popoldneva.


46 % se jih je počutilo osamljenih, izoliranih, 52 % jih je jokalo. Skoraj polovica ni uspela iti na WC, ko jih je tišcalo in 61 % jih poroča, da jih je skrbelo mnogo stvari.


72 % pravi, da so bile neprespane.


Dve plati materinstva


Menim, da raziskava razkriva realne plati. Ko postanemo mame, so najlepša občutja še toliko lepša, in tista težka, še malo težja. Moj namen je, da normaliziramo VSE to – nekatere trdijo, da je to najlepše obdobje v njihovem življenju – in te to povedo večkrat, javno in na glas. Prav imajo. Včasih pa je tako zelo težko, da bi se skrile, a tudi to je povsem normalno.


Naj vam zaupam še nekaj stavkov iz raziskave:

»Pričakovala sem ...:
 • ... da bo dojenček več spal,

 • ... da bo dojenje lažje,

 • ... da bo bolj stresno,

 • ... da bom imela več podpore s strani partnerja,

 • ... da bo bolj kaotično,

 • ... da bom bolj srečna v novi vlogi,

 • ... da bo težje.«


Vse odgovore o tem, kaj so ženske pričakovale, lahko najdeš >>tule<<.


»Presenetilo me je ...:
 • ... kako povezano sem se počutila z dojenčkom,

 • ... kaj vse mame zmoremo,

 • ... da so vsi želeli crkljati dojenčka in prihajati na obiske zaradi njega, zame pa nihče ni vprašal, če sem dobro in če rabim kakšno pomoč,

 • ... zelo boleče dojenje na začetku,

 • ... s kako malo spanca lahko človek funkcionira :),

 • ... kako hitro teče čas


Kaj vse so mamice napisale, da jih je presenetilo, lahko pokukaš >>tule<<.Draga (bodoča) novorojena mama, privoščim ti, da ti izsledki raziskave pomagajo pri pripravi na materinstvo ter da doživiš občutek, da nisi edina in nisi sama.


Kaj bi si ti želela, da bi vedela prej, pa ti ni nihče povedal?

Piši mi na novorojena@gmail.com

 

Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš >>tule<<.


 

ŽE IMAŠ TO E-KNJIŽICO?

Že imaš mojo e-knjižico? Jo že ima tvoja (noseča) prijateljica, hčerka, sodelavka?

Naročiš jo tule.


VSEBINA KNJIŽICE:

1. Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Čustvene potrebe

- Telesne potrebe

- Praktične potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?

464 views

Comments


bottom of page