Search
  • asja

Zakaj mi ni nihče povedal?

Sem ti že povedala, da sem raziskovalka? Po duši in tudi profesionalno? Že na diplomskem študiju psihologije sem uživala v raziskovanju, potem sem raziskovala kot raziskovalka na Pedagoškem inštitutu, kasneje sem se mojstrila na magistrskem študiju v tujini in sedaj zakljucujem doktorat. Tudi izven formalnega, pa zelo rada potesim svojo radovednost in raziskovalno zilico tako, da zberem in analiziram podatke - tokrat me je zanimalo, kako ženske doživljajo poporodno obdobje. Zato, da ti lahko povem, kako je v resnici in morda boš toliko ženskam lažje verjela :)


Raziskava o poporodnem obdobju

Zakaj mi ni nihce prej povedal, da je lahko tudi tako težko?

Ta stavek slišim od veliko novih mamic. Da bi vam lahko zaupala vse odtenke poporodnega obdobja, ki zajema prvih 6 tednov po porodu, sem v letu 2019 med slovenskimi mamami naredila raziskavo, v kateri je sodelovalo vec kot 300 žensk.

Izsledki raziskave


Ce povzamem, raziskava kaže zelo pisano sliko. Nekatere mame porocajo, da so cas po porodu doživljale kot radostno izkušnjo (15 %), nekatere pa porocajo o najbolj groznem obdobju v svojem življenju (6 %). Medtem, ko ne pricakujem, da bodo vse ženske doživljale presežke, me vsekakor skrbi za tiste, ki so doživljale grozo. Svoje poslanstvo cutim v tem, da sem na voljo za to, da sem kot poporodna doula temu doživljanju prica in da mamo v tem ranljivem casu socutno podprem.O pripravah in podpori bližnjih


Na poporodno obdobje se vec kot polovica ni posebej pripravljala, 21 % žensk se je okvirno pripravilo, manj kot 1 % žensk pa je imelo zapisan in dobro pripravljen poporodni nacrt.

Zelo me veseli, da vecina žensk (78 %) poroca, da so imele dobro prakticno podporo po porodu (hrana, varstvo, udobje), vsaka 9. pa je želela vec pomoci in ni vedela, kako zanjo prositi.

Custveno podporo bližnjih je cutila dobra polovica (63 %), vsaka 8. pa je želela vec custvene podpore. Ce/ko bodo znova imele otroke, skoraj polovica (43 %) pravi, da bodo bolje poskrbele za podporo.

Najvec mam poroca, da so bili v pomoc pri kuhanju, v gospodinjstvu ter skrbi za dojencka partner (vec kot 70 %), mama (okoli 40 %) in tašca (slaba tretjina). Prijateljice, sestre ali svetovalka so bile v veliko pomoc pri pogovoru, socutju ter z nasveti.Ali je bilo pomoci dovolj?

Še nekaj prakticnih izsekov

Nekajkrat na teden ali celo veckrat na dan je bilo lacnih 38 % mamic, 39 % jih ni uspelo iti pod tuš, si umiti zob do popoldneva. 46 % se jih je pocutilo osamljenih, izoliranih, 52 % jih je jokalo. Skoraj polovica ni uspela iti na WC, ko jih je tišcalo in 61 % jih poroca, da jih je skrbelo mnogo stvari. 72 % pravi, da so bile neprespane.


Dve plati materinstva

Menim, da raziskava razkriva realne plati. Ko postanemo mame, so najlepša obcutja še toliko lepša, in tista težka, še malo težja. Moj namen je, da normaliziramo vse to – nekatere trdijo, da je to najlepše obdobje v njihovem življenju – in te to povedo veckrat, javno in na glas. Prav imajo. Vcasih pa je tako zelo težko, da bi se skrile, a tudi to je povsem normalno.


Naj vam zaupam še nekaj stavkov iz raziskave:

»Pricakovala sem ...:

... da bo dojencek vec spal, ... da bo dojenje lažje, ... da bo bolj stresno, ... da bom imela vec podpore s strani partnerja, ... da bo bolj kaoticno, ... da bom bolj srecna v novi vlogi, ... da bo težje.«


»Presenetilo me je ...:

... kako povezano sem se pocutila z dojenckom, ... kaj vse mame zmoremo, ... da so vsi želeli crkljati dojencka in prihajati na obiske zaradi njega, zame pa nihce ni vprašal, ce sem dobro in ce rabim kakšno pomoc, ... zelo bolece dojenje na zacetku, ... s kako malo spanca lahko clovek funkcionira J, ... kako hitro tece cas.«


Draga (bodoca) novorojena mama, privošcim ti, da ti izsledki raziskave pomagajo pri pripravi na materinstvo ter da doživiš obcutek, da nisi edina in nisi sama.PS: Prosim, oprosti mi za c-je brez šumnikov. Stran ne dovoli izbire fonta, ki bi jih prikazoval pravilno.


Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Ce želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoc ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Vec o meni in mojem delu najdeš tule.


ŽE IMAŠ MOJO E-KNJIŽICO?

Že imaš mojo e-knjižico? Jo že ima tvoja (noseca) prijateljica, hcerka, sodelavka?

Narociš jo tule.


VSEBINA KNJIŽICE:

1. Ko se rodi dojencek, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Custvene potrebe

- Telesne potrebe

- Prakticne potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?

0 views

Naveži stik z mano

Ko začutiš, da imaš vprašanje, kaj za podeliti ali da me potrebuješ, si dobrodošla, da mi pišeš.

  • Instagram
  • Facebook

© 2019 Novorojena si - Asja Samec