Search
  • asja

Poporodni nacrt – 40 dni za 40 let

Updated: Apr 25

Ja, nisem se zatipkala … Ne mislim porodnega nacrta, resnicno mislim nacrt za PO porodu. Natancneje, dobro je nacrtovati vsaj nekatere vidike življenja za 40 dni po porodu.


40 je seveda okvirna številka, a ni kar tako. Ste že slišali, da pocutje mamice prvih 40 dni po porodu lahko doloca njeno zdravje in pocutje za naslednjih 40 let? Izhajam iz prepricanja, ki ga je z mano delila poporodna doula in uciteljica Julia Jones, da je rojstvo mame lahko tako ali še bolj intenzivno kot porod sam. In rojstvo mame je proces, ki lahko traja. Vsekakor traja dlje kot porod. Traja vec dni, tednov, mesecev.


Potrebe novorojene mame so zelo drugacne kot potrebe ženske, kakršna je bila prej in kot potrebe nosecnice. Na novega clana in novo življenje pa se prilagaja cela družina – tako partner in morebitni sorojenci ter ostali.V pripravo poporodnega nacrta tako velja vkljuciti:


Skrb za prakticne potrebe


Nacrtovati je dobro mamino ter družinsko prehrano – bodisi se jo pripravi v naprej ter zamrzne, organizira dostavo ali prosi bližnje sorodnike, prijatelje, sosede, da skuhajo in prinesejo obrok.

Nacrtovati je treba skrb za sorojence – jutranja in vecerna rutina, prevozi v vrtec ali šolo, na interesne dejavnosti …

Nacrtovati je dobro tudi opravke v in izven hiše (vsaj za nekaj casa). Novorojena mama naj ne bo hkrati oseba, ki skrbi za gospodinjstvo (kuhanje, pospravljanje, likanje, sesanje, nakupovanje). Njena primarna skrb naj bo ucenje dojenja in povezovanje z novorojenckom in okrevanje po porodu.


Skrb za custvene potrebe mame


Novorojena mama je custveno ranljiva, pogosto nesigurna vase in v svoje ravnanje. Vam zaupam skrivnost? To je dobra novica – tako je narava poskrbela, da je odprta za ucenje, spoznavanje dojencka in sebe kot mame. Prejšnje ideje o materinstvu in vzgoji pogosto odpadejo, saj se šele sedaj spoznava z novo resnicnostjo. Ob sebi potrebuje osebe, ki to razumejo in spoštujejo. Ne delijo nasvetov in je ne kritizirajo. Najbolj dragoceno je, da ji nekdo prisluhne, jo v njenih razmišljanjih in odlocitvah podpre ter jo spomni, da naj si zaupa.


Skrb za telesne potrebe mame


Mama po fizicni preizkušnji poroda še kar nekaj casa okreva. Rane se fizicno celijo, organi se namešcajo nazaj, kosti in sklepi se stabilizirajo. Ker se vzpostavlja tudi dojenje je fino, da ima pripravljeno hrano, ki pri tem pomaga, ter dovolj tekocine (npr. caja ali kompota). Resnicno potrebuje veliko pocitka. Prekrvavljenost telesa morda zagotovi s pomocjo masaže. Naj ji bo toplo in karseda udobno.


Skrb za finance


Skupaj z vsem napisanim, v poporodni nacrt spada tudi financni nacrt. Navsezadnje je to invseticija v prihodnjih 40 let. Najbolj bi izpostavila, da naj ne bo fokus le na vložku, ki ga potrebujemo za vso opremo, ki jo konec koncev pogosto ne potrebujemo (dragi novi vozicki, posteljice, otroško pohištvo, razni pripomocki in prikupna oblacila). Poskrbeti je treba tudi za sredstva za vse, kar je omenjeno zgoraj – morda pomoc v gospodinjstvu, masažo/terapijo, svetovalko za dojenje, poporodno doulo, varstvo starejših otrok.Vsaka družina si zasluži mirno in radostno poporodno obdobje. Z dobro predpripravo je vse lažje.

PS: Prosim, oprosti mi za c-je brez šumnikov. Stran ne dovoli izbire fonta, ki bi jih prikazoval pravilno.Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Ce želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoc ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Vec o meni in mojem delu najdeš tule.ŽE IMAŠ MOJO E-KNJIŽICO?

Že imaš mojo e-knjižico? Jo že ima tvoja (noseca) prijateljica, hcerka, sodelavka? Dobiš jo tule.


VSEBINA KNJIŽICE:

1. Ko se rodi dojencek, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Custvene potrebe

- Telesne potrebe

- Prakticne potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?


0 views

Naveži stik z mano

Ko začutiš, da imaš vprašanje, kaj za podeliti ali da me potrebuješ, si dobrodošla, da mi pišeš.

  • Instagram
  • Facebook

© 2019 Novorojena si - Asja Samec