top of page
Search
  • asja

Poporodni načrt – 40 dni za 40 let

Updated: Sep 29, 2020

Ja, nisem se zatipkala … Ne mislim porodnega načrta, resnično mislim načrt za PO porodu. Natančneje, dobro je načrtovati vsaj nekatere vidike življenja za 40 dni po porodu.


40 je seveda okvirna številka, a ni kar tako. Ste že slišali, da počutje mamice prvih 40 dni po porodu lahko določa njeno zdravje in počutje za naslednjih 40 let? Izhajam iz prepričanja, ki ga je z mano delila poporodna doula in učiteljica Julia Jones, da je rojstvo mame lahko tako ali še bolj intenzivno kot porod sam. In rojstvo mame je proces, ki lahko traja. Vsekakor traja dlje kot porod. Traja več dni, tednov, mesecev.


Potrebe novorojene mame so zelo drugačne kot potrebe ženske, kakršna je bila prej in kot potrebe nosečnice. Na novega člana in novo življenje pa se prilagaja cela družina – tako partner in morebitni sorojenci ter ostali.



V pripravo poporodnega načrta tako velja vključiti:


Skrb za praktične potrebe


Načrtovati je dobro mamino ter družinsko prehrano – bodisi se jo pripravi v naprej ter zamrzne, organizira dostavo ali prosi bližnje sorodnike, prijatelje, sosede, da skuhajo in prinesejo obrok.

Načrtovati je treba skrb za sorojence – jutranja in večerna rutina, prevozi v vrtec ali šolo, na interesne dejavnosti …

Načrtovati je dobro tudi opravke v in izven hiše (vsaj za nekaj časa). Novorojena mama naj ne bo hkrati oseba, ki skrbi za gospodinjstvo (kuhanje, pospravljanje, likanje, sesanje, nakupovanje). Njena primarna skrb naj bo učenje dojenja in povezovanje z novorojenčkom in okrevanje po porodu.


Skrb za čustvene potrebe mame


Novorojena mama je čustveno ranljiva, pogosto nesigurna vase in v svoje ravnanje. Vam zaupam skrivnost? To je dobra novica – tako je narava poskrbela, da je odprta za učenje, spoznavanje dojenčka in sebe kot mame. Prejšnje ideje o materinstvu in vzgoji pogosto odpadejo, saj se šele sedaj spoznava z novo resničnostjo. Ob sebi potrebuje osebe, ki to razumejo in spoštujejo. Ne delijo nasvetov in je ne kritizirajo. Najbolj dragoceno je, da ji nekdo prisluhne, jo v njenih razmišljanjih in odločitvah podpre ter jo spomni, da naj si zaupa.


Skrb za telesne potrebe mame


Mama po fizični preizkušnji poroda še kar nekaj časa okreva. Rane se fizično celijo, organi se namešcajo nazaj, kosti in sklepi se stabilizirajo. Ker se vzpostavlja tudi dojenje, je fino, da ima pripravljeno hrano, ki pri tem pomaga, ter dovolj tekočine (npr. čaja ali kompota). Resnično potrebuje veliko počitka. Prekrvavljenost telesa morda zagotovi s pomočjo masaže. Naj ji bo toplo in karseda udobno.


Skrb za finance


Skupaj z vsem napisanim, v poporodni nacrt spada tudi finančni načrt. Navsezadnje je to invseticija v prihodnjih 40 let. Najbolj bi izpostavila, da naj ne bo fokus le na vložku, ki ga potrebujemo za vso opremo, ki jo konec koncev pogosto ne potrebujemo (dragi novi vozički, posteljice, otroško pohištvo, razni pripomočki in prikupna oblačila). Poskrbeti je treba tudi za sredstva za vse, kar je omenjeno zgoraj – morda pomoč v gospodinjstvu, masažo/terapijo, svetovalko za dojenje, poporodno doulo, varstvo starejših otrok.



Vsaka družina si zasluži mirno in radostno poporodno obdobje. Z dobro predpripravo je vse lažje.


 

Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš tule.



 

ŽE IMAŠ E-KNJIŽICO?

Že imaš mojo e-knjižico? Jo že ima tvoja (noseča) prijateljica, hčerka, sodelavka? Dobiš jo tule.


VSEBINA KNJIŽICE:

1. Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Čustvene potrebe

- Telesne potrebe

- PraktiČne potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?


557 views
bottom of page