Search
  • asja

3300 evrov - finančni načrt - poporodni budget

Updated: May 20


Koliko stane oskrba mame, ko zase zares dobro in celovito poskrbi?

Navdih za ta zapis je moja uciteljica, Julia Jones. Mojstrica v poporodni oskrbi novorojenih mam je ob svoji tretji nosecnosti nacrtovala budget za obporodni cas. Njena ocena je bila 10.000 dolarjev (AUD).

To je pokrilo stroške babiške oskrbe (pred, med in po porodu), prehrane, masaž, cišcenja hiše … za prvih 40 dni po porodu. Julia še navaja, da:

raziskave kažejo, da imajo prvi meseci po porodu dolgorocni ucinek na dojenje, stopnjo locitve (oz. na partnerski odnos), duševno zdravje in drugo.

Želim narediti podoben izracun za Slovenijo ali pa morda fantazijski financni nacrt za svoje sanjsko poporodno obdobje.


Povprecna poroka v Sloveniji stane med 8.000 in 10.000 €. To je moje izhodišce in podobno kot Julia, ocenjujem, da je cca. tretjina tega neka razumna vsota, ki bi jo investirala v svoje zdravje in dobro pocutje oz. zdravje svoje celotne družine v prvih tednih po porodu. Torej recimo 3300 €.

Ce bi zacela to vsoto varcevati ob zacetku nosecnosti, bi na mesec želela prihraniti 367 €.

To je približno toliko, kot ce bi že takoj placevala vrtec za novorojenega otroka :)


Kaj vse mi to prinese:


PREHRANA – 300 €

Za obdobje prvih 6-ih tednov bi za domaco, karseda lokalno pripravljeno hrano odštela cca. 10 € na dan. V moji bližini ... Našla bi ponudnika hrane, ki hrano dostavi, ali pa bi se organizirala, da bi mi kdo od bližnjih ali iz skupnosti lahko hrano pripeljal. Pomembno mi je, da je hrana primerna za po porodu, torej zmagajo jedi na žlico in polnovredni posladki.

To je 300 € za 30 delovnih dni (6 tednov).


MASAŽA – 720 €

Zase in za moža 120 € x 6

Ce ženska po porodu zares pociva, torej vec ali manj leži in doji, lahko za dobro cirkulacijo, razbremenitev sklepov ter za dodatno dozo oksitocina (za ljubezen in dojenje) poskrbi npr. z masažo.

Mož si jo zasluži za sprošcanje in oddih od dodatnih obremenitev pri skrbi za družino in dom.

Prvih 6 tednov se tedenska masaža sliši božansko.


POPORODNA DOULA ali TERAPEVTKA – 800 €

Ker veliko že vem, tako o duševnem zdravju kot o poporodni oskrbi, vem tudi, da se celo najboljši reševalci iz vode ne zmorejo sami potegniti ven. Tako bi tudi sebi privošcila, kar privošcim mamam, za katere skrbim – nekoga, da me spomni na pomembne reci, mi vlije samozaupanje in prinese dozo radosti in miru.

Opomba: Ce ta oseba tudi kuha, kaj pospravi ali masira, se lahko nekoliko zniža budget pri ostalih postavkah.


OBRED ZAPIRANJA KOSTI – 200 €

To je lepa praksa, ki si je po prvem porodu nisem privošcila, bi pa bilo zame zelo koristno. Tako fizicno kot duševno. Še danes malo obžalujem to odlocitev. Temeljila je zgolj na financah. (Sem pa kasneje vsaj toliko porabila za fizioterapijo in mnogo vec še za psihoterapijo).


SVETOVALKA ZA DOJENJE ali FIZIOTERAPEVTKA – 150 €

V primeru, da bi potrebovala dodatno podporo pri dojenju ali pri težavah z medenico ali hrbtenico, vem, kako pomembno je, da si cim prej poišcem pomoc. Tako je vsaj delcek namenjen temu že preventivno.CIŠCENJE – 180 €

Obisk cistilnega servisa 1-krat na teden (vsaj prve tedne), da poskrbi za tla, kopalnico in kuhinjo, saj ne želim, da bi jaz ali mož za to porabila prevec dragocene energije. Neprespanost in novosti so že dovolj.


PORODNA DOULA – 800 €

Dobra priprava na porod in podpora pri porodu je meni neizmerno dragocena. Vem, koliko lahko prisotnost doule pripomore pri pripravah in v samem procesu rojevanja. Ni zares del poporodne oskrbe, a ker je vecja investicija, je dobro, da tudi to vkljucimo v financni plan že zgodaj v nosecnosti.


DODATEK:

ZA DOJENCKA – KRANIO ALI BOWNOVA - 150 €

To sicer ni vezano na mamo ali oceta, zato verjetno paše podpora za dojencka v drug budget … A posredno dojencek, ki ima krce ali je za njim naporen porod, in zanj poišcemo ustrezno rešitev – npr. Bownova terapija ali pa kranio-sakralna terapija, zelo razbremeni tudi mamo, saj morda manj joka in bolje spi.


= 3300 €


Tako, pa smo “porabili” naš budget.

Iskreno, zares se marsikomu lahko sliši kot velika vsota. Tudi meni. V primerjavi s poroko sicer ne. Niti ne v primerjavi s stroški opreme za dojencka, ali kasneje vrtca oz. varstva …

Zase vem, da bi mi toliko mirnejši prvi tedni odtehtali marsikatero muko, stisko in bolecino, zato na to gledam kot na investicijo. Le enkrat rodiš tega otroka in le enkrat je z njim cas za zgodnje povezovanje, globoko transformacijo in rojstvo mame.


Morda pa – ko kdo vpraša, kaj naj podarijo za baby shower ali ob rojstvu, lahko vsak prispeva tudi financno ali pa s kakšno od teh storitev (kuhan obrok, košenje trave, laicna masaža …).


Kaj vse pa tebi prinaša mir in radost? Kaj je na tvojem sanjskem seznamu? Koliko je tvoj budget?

Piši mi, res rada preberem vaše odzive in vprašanja.PS: Prosim, oprosti mi za c-je brez šumnikov. Stran ne dovoli izbire fonta, ki bi jih prikazoval pravilno.


Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Ce želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoc ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Vec o meni in mojem delu najdeš >> tule <<.


ŽE IMAŠ MOJO E-KNJIŽICO?


Že imaš mojo e-knjižico? Jo že ima tvoja (noseca) prijateljica, hcerka, sodelavka?

Narociš jo >> tule <<


VSEBINA KNJIŽICE:

1. Ko se rodi dojencek, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Custvene potrebe

- Telesne potrebe

- Prakticne potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?

337 views
Rojstvo_mame_-_tečaj_spletna_(8).png

Naveži stik z mano

Ko začutiš, da imaš vprašanje, kaj za podeliti ali da me potrebuješ, si dobrodošla, da mi pišeš.

  • Instagram
  • Facebook

© 2019 Novorojena si - Asja Samec