top of page
Search
  • asja

3300 evrov - finančni načrt - poporodni budget

Updated: Oct 3, 2020


Koliko stane oskrba mame, ko zase zares dobro in celovito poskrbi?

Navdih za ta zapis je moja učiteljica, Julia Jones. Mojstrica v poporodni oskrbi novorojenih mam je ob svoji tretji nosečnosti načrtovala budget za obporodni čas. Njena ocena je bila 10.000 dolarjev (AUD).

To je pokrilo stroške babiške oskrbe (pred, med in po porodu), prehrane, masaž, čiščenja hiše … za prvih 40 dni po porodu. Julia še navaja, da:

raziskave kažejo, da imajo prvi meseci po porodu dolgoročen učinek na dojenje, stopnjo ločitve (oz. na partnerski odnos), duševno zdravje in drugo.

Želim narediti podoben izračun za Slovenijo ali pa morda fantazijski finančni načrt za svoje sanjsko poporodno obdobje.


Povprečna poroka v Sloveniji stane med 8.000 in 10.000 €. To je moje izhodišče in podobno kot Julia, ocenjujem, da je cca. tretjina tega neka razumna vsota, ki bi jo investirala v svoje zdravje in dobro počutje oz. zdravje svoje celotne družine v prvih tednih po porodu. Torej recimo 3300 €.

Če bi začela to vsoto varčevati ob začetku nosečnosti, bi na mesec želela prihraniti 367 €.

To je približno toliko, kot če bi že takoj plačevala vrtec za novorojenega otroka :)


Kaj vse mi to prinese:


PREHRANA – 300 €

Za obdobje prvih 6-ih tednov bi za domačo, karseda lokalno pripravljeno hrano odštela cca. 10 € na dan. V moji bližini ... Našla bi ponudnika hrane, ki hrano dostavi, ali pa bi se organizirala, da bi mi kdo od bližnjih ali iz skupnosti lahko hrano pripeljal. Pomembno mi je, da je hrana primerna za po porodu, torej zmagajo jedi na žlico in polnovredni posladki.

To je 300 € za 30 delovnih dni (6 tednov).


MASAŽA – 720 €

Zase in za moža 120 € x 6

Če ženska po porodu zares počiva, torej več ali manj leži in doji, lahko za dobro cirkulacijo, razbremenitev sklepov ter za dodatno dozo oksitocina (za ljubezen in dojenje) poskrbi npr. z masažo.

Mož si jo zasluži za sprošcanje in oddih od dodatnih obremenitev pri skrbi za družino in dom.

Prvih 6 tednov se tedenska masaža sliši božansko.


POPORODNA DOULA ali TERAPEVTKA – 800 €

Ker veliko že vem, tako o duševnem zdravju kot o poporodni oskrbi, vem tudi, da se celo najboljši reševalci iz vode ne zmorejo sami potegniti ven. Tako bi tudi sebi privoščila, kar privoščim mamam, za katere skrbim – nekoga, da me spomni na pomembne reči, mi vlije samozaupanje in prinese dozo radosti in miru.

Opomba: Če ta oseba tudi kuha, kaj pospravi ali masira, se lahko nekoliko zniža budget pri ostalih postavkah.


OBRED ZAPIRANJA KOSTI – 200 €

To je lepa praksa, ki si je po prvem porodu nisem privoščila, bi pa bilo zame zelo koristno. Tako fizično kot duševno. Še danes malo obžalujem to odločitev. Temeljila je zgolj na financah. (Sem pa kasneje vsaj toliko porabila za fizioterapijo in mnogo več še za psihoterapijo).


SVETOVALKA ZA DOJENJE ali FIZIOTERAPEVTKA – 150 €

V primeru, da bi potrebovala dodatno podporo pri dojenju ali pri težavah z medenico ali hrbtenico, vem, kako pomembno je, da si čim prej poišcem pomoč. Tako je vsaj delček namenjen temu že preventivno.



ČIŠČENJE – 180 €

Obisk čistilnega servisa 1-krat na teden (vsaj prve tedne), da poskrbi za tla, kopalnico in kuhinjo, saj ne želim, da bi jaz ali mož za to porabila preveč dragocene energije. Neprespanost in novosti so že dovolj.


PORODNA DOULA – 800 €

Dobra priprava na porod in podpora pri porodu je meni neizmerno dragocena. Vem, koliko lahko prisotnost doule pripomore pri pripravah in v samem procesu rojevanja. Ni zares del poporodne oskrbe, a ker je večja investicija, je dobro, da tudi to vključimo v financni plan že zgodaj v nosečnosti.


DODATEK:

ZA DOJENCKA – KRANIO ALI BOWNOVA - 150 €

To sicer ni vezano na mamo ali očeta, zato verjetno paše podpora za dojenčka v drug budget … A posredno dojenček, ki ima krče ali je za njim naporen porod, in zanj poiščemo ustrezno rešitev – npr. Bownova terapija ali pa kranio-sakralna terapija, zelo razbremeni tudi mamo, saj morda manj joka in bolje spi.


= 3300 €


Tako, pa smo “porabili” naš budget.

Iskreno, zares se marsikomu lahko sliši kot velika vsota. Tudi meni. V primerjavi s poroko sicer ne. Niti ne v primerjavi s stroški opreme za dojenčka, ali kasneje vrtca oz. varstva …

Zase vem, da bi mi toliko mirnejši prvi tedni odtehtali marsikatero muko, stisko in bolečino, zato na to gledam kot na investicijo. Le enkrat rodiš tega otroka in le enkrat je z njim čas za zgodnje povezovanje, globoko transformacijo in rojstvo mame.


Morda pa – ko kdo vpraša, kaj naj podarijo za baby shower ali ob rojstvu, lahko vsak prispeva tudi finančno ali pa s kakšno od teh storitev (kuhan obrok, košenje trave, laična masaža …).


Kaj vse pa tebi prinaša mir in radost? Kaj je na tvojem sanjskem seznamu? Koliko je tvoj budget?

Piši mi, res rada preberem vaše odzive in vprašanja.

 

Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš >> tule <<.


 

Že imaš mojo brezplačno e-knjižico in avdio vizualizacijo?


Naročiš ju >> tule <<

VSEBINA KNJIŽICE

1. Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Čustvene potrebe

- Telesne potrebe

- Praktične potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?

943 views
bottom of page