top of page
Search
  • asja

Cikli ali kako se pripraviti na poporodno zimo


Cikličnost, letni časi, kroženje, ritmi narave ...


Kot ženska imam rada cikle. Vedno bolj razumem svojo naravo skozi ta krog, izmenjavo, menjavo, sosledje.

Bolj ko sem s tem v stiku, bolj ko se naravnam na naravo teh elementov, hormonov in valovanj in kroženj, lepše mi je, bolj se sprejemam, vem, kako se podpreti.

Trenutno, ko to pišem, je zunaj vročinski val, začetek poletja. Jaz pa čakam porod našega novega družinskega člana in sem s tem v svoji notranji jeseni in v pripravah na zimo.


POMLAD

Ja. Kot razumem cikel obporodnega časa, je čas spočetja in zgodnje nosečnosti POMLADNO obarvan. Kreacija, bujna rast, tudi utrujenost, novi začetki, obeti in svežina pričakovanja.


POLETJE

Nosečnost je čas POLETJA. V nas je več ognja, čustev, aktivnosti. Več krvi, več tekočin. Smo dobro razpoložene, imamo več energije. Smo družabne, produktivne in žarimo.


JESEN

Proti koncu nosečnosti in s porodom, ko žanjemo sad svojega »dela« smo v JESENI. In o tem želim danes pisati.

O pomenu jeseni, kot pripravi na zimo poporodnega časa.


Ta jesen je čas, da upočasnimo.

Telo je intenzivno gradilo novo življenje in čas je za naše mehčanje in odpiranje telesa, da bo porod lahkotnejši. Čas je za nežnost do sebe, prijaznost do sebe in postopen umik.

Čas je za spravljanje zalog (znotraj nas dojenček nabira maščevje), v domu gnezdimo, pripravljamo opremo ... Priporočam, da dobesedno spraviš zaloge hrane tudi v skrinjo, da po porodu ne bo treba kuhati, ko ti hrane ne bodo mogli pripraviti drugi.

Čas je, da izprežemo od večine opravkov in se tudi miselno in duševno začnemo obračati navznoter. Povezujemo se z dojenčkom v sebi in njega in sebe pripravljamo na spremembe, ki prihajajo. Krepimo intuicijo, da bomo lažje prisluhnile sebi, ko bo to v času naše novorojenosti potrebno. Počivamo.

To je najboljša priprava na poporodno ZIMO, ki prihaja. Ja, poporodni čas je čas notranje zime. Če nas zima prehiti (če se porod začne predčasno) ali če enostavno vztrajamo in se poletno ženemo vse do konca, je lahko prehod v zimo tako nenaden, da nas pretrese še bolj, kot nas zgodnje poporodno obdobje že tako ali tako. Težko se prilagodimo na nenadni »mraz«.

To se pogosto kaže kot mnogo neprijetnih občutkov monotonosti (več o dolgčasu in monotonosti po porodu lahko prebereš v tem zapisu), notranji nemir, ki ga želimo pregnati z ohranjanjem poletja tudi po porodu – sprehodi, aktivnosti, druženja, opravki – kot prej. Težave s prebavo, depresijo ali anksioznostjo, dojenjem, zdravjem, navezovanjem na dojenčka, izzivi v partnerstvu.

PS: Vsi ti izzivi so do neke mere čisto normalni in jih doživimo vse. A marsičemu se lahko izognemo z dobro pripravo na poporodni čas. Jaz te vabim na tečaj Rojstvo mame, če te zamika.



Photo by Simon Berger from Pexels

POPORODNA ZIMA

Kot je to čas naše menstruacije, prazne lune, počitka po intenzivnem delu, čas starosti, kot čas noči, je tudi poporodni čas zaznamovan z umikom, hladom, spuščanjem.

Četrto tromesečje nosečnosti lahko resnično izkoristimo za:

- Kontemplacijo in refleksijo

- Poglabljanje v globine in votline svojega doživljanja

- Opuščanje in spuščanje prekonceptov – idej o starševstvu, ki smo jih morda predhodno gojile

- Introvertiranost – posvečanje sebi, svojemu okrevanju, negovanju sebe, minimaliziranjem obiskov od zunaj in druženj z ljudmi (s površinskimi debatami)

- Počasno spoznavanje novega bitja, ki je ob nas

- Gretje – dovajanje fizične toplote in tudi čustvene topline s strani naših bližnjih

- Kompostiranje starega – žalovanje za deli sebe, ki so trenutno v ozadju in umiku (čas deklištva, prejšnjih socialnih vlog, socialnih stikov, prepričanj, potreb, želja, aktivnosti ...)

- Prebavljanje izkušnje nosečnosti, poroda – rojstva v mamo

- Izločanje vsega, kar nam ne služi več (fizično izločamo čiščo in veliko tekočine, osebnostno izločamo ideje in prepričanja, ki nam ne služijo več, pogosto odpadejo tudi nekateri ljudje ...)

Ko se v teh tednih po porodu resnično posvetimo tej ZIMI, jo v polnosti dopustimo in užijemo, je to lahko čas, ki nas bo napajal še dolgo!

To je tudi čas prenove in ko se bomo zopet vračale v življenje, v postopno pomlad, bomo okrepljene, spočite, prebujene in znova ustvarjalne! Prerojene, suverene in polne nove življenjske energije.

V nasprotnem primeru nas lahko čakajo bolečine, izčrpanost, težave v razpoloženju, odnosih, izzivi z dojenjem, pojav različnih fizičnih simptomov, ostanki travm in razpok, ki so morda nastale v zadnjem letu.

Kako se ti sliši? Ima smisel? Kako ti doživiš ta cikel?


Dobrodošla, da mi pišeš.

novorojena@gmail.com



 

Sem Asja Samec, poporodna doula, mama, psihologinja ... Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš >> tule <<.


 

Že imaš mojo brezplačno e-knjižico in avdio vizualizacijo?

  1. Naročiš ju >> tule <<

VSEBINA KNJIŽICE

1. Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Čustvene potrebe

- Telesne potrebe

- Praktične potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?



390 views
bottom of page