top of page
Search
  • asja

Dolgčas? Monotonost materinstva, o kateri ne govorimo


Še ena tema, ki je nekoliko tabu in zato novorojene mame pogosto neprijetno preseneti.


Večinoma živimo precej hitra življenja. Polno je dogodkov, dražljajev, informacij, izmenjav, hrupa, utripanja, hitrosti, urnikov, alarmov in piskanj ... Redko se ustavimo in samo smo. Do te mere, da smo to veščino – kako »samo« biti že skoraj izgubili.


Sicer je marsikomu v trenutnem času ukrepov in omejitev življenje začelo teči bolj počasi in je manj polno prej naštetega. S tem smo lahko mnogi začutili tudi neudobje ali celo stisko ob pomanjkanju dražljajev, stikov in drame – ja, odtegnitveni sindrom adrenalina je resnična stvar 


POTREBA PO DRAŽLJAJIH


Do določene mere je to, koliko dražljajev potrebujemo za optimalno raven delovanja, odvisno od naših (prirojenih) osebnostnih potez (npr. ali smo bolj ekstrovertirani ali bolj introvertirani), se pa hitrega načina življenja tudi priučimo, se navadimo. Tako je morda vredno razmisliti, da se proti koncu nosečnosti začnemo zavestno ustavljati, krepiti prisotnost in veščino »samo« biti. Namreč ...


Predstave o materinstvu so polne pričakovanj novosti, novih rutin, novih pripomočkov, novih veščin ... In vse to je res! Posebej, ko postajaš mama prvič, se zdi cel nov svet informacij, stvari in vse je razburljivo ali nekoliko strašljivo.


Hkrati pa redko pričakujemo (in se pripravimo na to) še eno resnično plat zgodnjega materinstva – monotonost, zdolgočasenost in nemir ob tem.

KO SE POPORODNI VRVEŽ USTAVI


Ko se namreč vrvež po porodu umiri, ko utihnejo nenehni sms-i, telegrami in čestitke, obiski, klici ... Ko usvojiš osnove rokovanja, hranjenja, previjanja ... se pojavi nekaj novega –


nenehen cikel – hranjenje, plenička, uspavanje ... znova in znova, ure in ure. Dneve in dneve. Naš živčni sistem, nevajen tako monotone stimulacije, začne pošiljati signale, da je nekaj narobe, da je nekaj drugače – drugače pa morda ni varno. Gremo v akcijo!


Na sprehod, na obisk, pospravljat ... Ali vsaj prižgemo ekrane. Kaj ti vseeno odsvetujem, lahko prebereš tule – 5 prepovedanih opravkov v času po porodu.


1) Napolniš praznino


Seveda je lahko ok, če poslušaš podcast, gledaš Netflix ali bereš knjigo. 10 ur dojenja na dan, odsotnost odraslih pogovorov in neodzivnost majhnih dojenčkov so pač lahko naporna kombinacija. Posebej, ko so novorojenčki že čez dan dlje časa budni, mamice pogosto sprašujejo: »Kaj naj počnem z njim?« Vse je ok, normalna si, dobra mama si!


2) Mojstriš prisotnost v praznini


Imaš tudi še drugo možnost. Zavestno upočasniš življenje (predlagam že v tednih pred porodom), opazuješ trenutek, gradiš veščine čuječnosti. Bivaš tu in zdaj. Kljub morebitnim odporom, ki se lahko pojavijo sprva, boš z vsakim poskusom lahko opazila čarovnijo življenja, ki se zgodi vmes - v tej praznini. Ta "praznina" je v resnici polna! Polnejša kot pričakuješ. Med tem, ko dojenček spi na tebi, se udobno podpri in zavestno opazuj svoje dihanje, prisluhni dihanju otroka, vonjaj dišečo glavo in laske.


MATERINSTVO KOT (DUHOVNA) PRAKSA


Tu zgodnje materinstvo res ponuja priložnost za velike spremembe v tebi, osebno in duhovno rast. Ta čuječnost te lahko pripravi na neurja, ki kdaj sledijo. Da boš lažje zmogla ostati v svojem središču tudi ko bo zunaj tebe kaos, jok in druge radosti, ki so prav tako del izkušnje materinstva 


Piši mi, če si izkusila dolgčas in monotonost v prvih tednih in kako si se v tem znašla. Veselim se slišati tvojo izkušnjo. novorojena@gmail.com


Če se ti zdi, da ta zapis lahko podpre še kakšno nosečnico ali novorojeno mamico, pa posreduj še njej. Hvaležni ti bova!



 

Sem Asja Samec, poporodna doula, mama, psihologinja ... Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš >> tule <<.


 

Že imaš mojo brezplačno e-knjižico in avdio vizualizacijo?

  1. Naročiš ju >> tule <<

VSEBINA KNJIŽICE

1. Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Čustvene potrebe

- Telesne potrebe

- Praktične potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?



1,161 views
bottom of page