top of page
Search
  • asja

Spanje z dojenčkom - varno ali ne?

Updated: Oct 1, 2020

Spanje skupaj z dojenčkom/otrokom oz. deljenje postelje, je vcasih med starši in v družbi vroča tema. Mnenja so deljena in debata hitro pritisne na boleče točke – kar nemalokrat vodi v konflikte in nespoštljive izmenjave.


Tale zapis ni nastal z namenom pro ali kontra.


Nastal je z namenom, da v primeru, ce načrtujete spanje v isti postelji ali pa že spite z otrokom, zavestno in skrbno poskrbite za čim bolj varen način. To ne pomeni, da je skupno spanje nekaj nevarnega ali je samo po sebi tvegano. Ne.


Če začutiš potrebo, da bi z dojenckom delila posteljo (in morda to začutiš šele po porodu), a se hkrati bojiš, da bi s tem ogrožala dojenčkovo varnost, tu pišem o tem, kaj vse lahko narediš v smeri, da tveganje čim bolj zmanjšaš.


Zakaj je varnost pri spanju dojenčkov nasploh tako pomembna?

Predvsem zaradi spontanih prekinitev njihovega dihanja (središce v možganih, ki je odgovorno zanj, še ni v celoti zrelo). Dojenčki med spanjem večkrat za nekaj sekund prenehajo dihati, temu pojavu recemo apnea. Ob tem raven kisika v krvi pade.

Dr. Sears (Povezovalno starševstvo) pojasnjuje, da odrasel človek samodejno vnovič vdihne, ko mu to naroči telo. Ker ta mehanizem pri dojenčkih še ni popolnoma zrel, lahko med globokim spanjem zataji. Številni strokovnjaki so prepričani, da ravno v globokem spanju obstaja večja nevarnost, da dojenček ne nadaljuje dihanja, kar privede do sindroma nenadne smrti dojencka (SNSD).


Če želimo omenjeno tveganje v prvih mesecih dojenčkovega življenja kar se da zminimalizirati, je dobro upoštevati preverjena navodila.

Naslonila sem se na smernice La Leche League International (mednarodno združenje za podporo dojenju). Navajajo 7 glavnih točk, ki jih je treba upoštevati, da bo spanje v družinski postelji čim bolj varno za novorojenčka. Posebej pomembno je, da se jih držimo vsaj prve 4 mesece. Po tem je vecina dojenčkov že zmožna bolje opozoriti nase ali se iz potencialno nevarne situacije (ko se kam zagozdijo npr.) tudi rešiti. Zaradi zorenja možganov je tudi središče za ohranjanje dihanja bolj razvito.




7 pravil za varno skupno spanje z novorojenčkom


7 pravil za varno skupno spanje

1. BREZ KAJENJA

Postelje si z dojenčkom ne sme deliti oseba, ki kadi. Večje tveganje je prisotno, če je mama kadila v nosečnosti, saj so kemikalije vplivale na razvoj možganov dojenčka – na del, ki skrbi za mehanizme aktivacije in dihanja (prof. James J. McKenna - svetovna avtoriteta na področju skupnega spanja).


2. TREZNI STARŠI

Kdor z dojenčkom deli posteljo, ne sme biti pod vplivom alkohola ali drog, ki bi povzročale dodatno zaspanost. Nujno je, da v primeru, ko smo preblizu dojenčka, ko med spanjem obstaja možnost, da bi nenadzorovano premaknili svoje telo ali odejo tako, da bi bil dojenček ogrožen, da nas to predrami. Ko trezni spimo z dojenčkom, smo ves čas v nekem stanju pripravljenosti – in tako je tudi prav. Pri tem naj nas nič ne ovira.


3. DOJEČA MAMA

To pravilo ni tako očitno in morda koga prizadane. To nikakor ni moj namen. In hkrati strokovnjaki poudarjajo, da ga je zaradi varnosti treba upoštevati. Z majhnim dojenčkom (do cca. 4. meseca) naj spi le mama, ki doji – oz. ki izključno doji vsaj ponoči. Zaradi hitre prebavljivosti človeškega mleka dojenčki, ki pijejo človeško mleko ne spijo tako trdno in tako dolgo kakor dojenčki, ki pijejo adaptirano mleko. Enako velja za mamo, saj doječa mama zaradi napetosti v dojkah prav tako spi bolj rahlo in v krajših intervalih. Bolj plitko in krajše spanje pa je za novorojenčka pomembno za prekinitev spalnih apnej (zastojev dihanja – ki so sicer normalni, a je pomembno, da jih spontano prekinejo zaradi dražljajev zunaj – premikov, zvokov, vonja … in znotraj – lakota, prebava …).


Dojeni dojenčki pogosteje tudi ostanejo v bližini “vira hrane” torej v bližini maminih prsi, kar zagotavlja pravilen položaj za skupno spanje.


4. ZDRAV DOJENCEK

Posteljo naj si delimo le z dojenčki, ki so donošeni (oz. pri nedonošenih počakamo do časa, ko bi bili donošeni) in ki so načeloma zdravi – torej brez pridobljenih ali prirojenih bolezni oz. motenj, ki bi lahko zmanjšale njihovo odzivnost, aktivacijo, prebujanje.


5. DOJENČEK NA HRBTU

Trenutno raziskave kažejo v smeri, da je najvarnejši položaj za spanje dojenčka na hrbtu (med dojenjem v spanju seveda na boku). Odločno pa se odsvetuje spanje na trebuhu, saj znatno poveča možnost za predolg zastoj dihanja ali celo nenadno smrt.


6. BREZ ZNOJENJA – OBLAČILA

Dojenček naj bo oblečen primerno starosti (novorojenčki slabše regulirajo telesno temperature) in temperaturi v prostoru. Nikakor dojenčka ne oblacimo pretirano oz. ga ne povijamo v štrucko (ang. swaddle) ali pokrivamo s težkimi odejami, ki ne dihajo, ce spimo v isti postelji. Bližina odraslega človeškega telesa je že tako dober vir toplote in to pri skupnem spanju upoštevajmo.


7. VARNA POVRŠINA

  • Ležišče naj ne bo premehko.

  • Nobenih dodatnih blazin, povštrčkov, nobenih igrač ali težkih odej.

  • Nobenih žic ali vrvi.

  • Zapolnjene "razpoke" – prehode med posteljami zapolnimo z zvitimi brisačami in prekrijemo z enotno rjuho.

  • Brez gnezd, podlag ...



Če ne moreš zagotoviti dovolj varne površine, če ne dojiš ali če preprosto ne zaupaš sebi ali partnerju, da bo dojenček v postelji varen, še vedno lahko prakticiraš skupno spanje tako, da je dojenček v posteljnem balkončku ali v posteljici ob tvoji postelji. Dobro ga slišiš, vidiš in je na dosegu roke. Z vso ljubeznijo <3

Mirne noči vam želim!


 

Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš tule.



 

ŽE IMAŠ E-KNJIŽICO?


Že imaš mojo e-knjižico? Jo že ima tvoja (noseča) prijateljica, hčerka, sodelavka? Naročiš jo tule.


VSEBINA KNJIŽICE:

1. Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Čustvene potrebe

- Telesne potrebe

- Praktične potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?

377 views
bottom of page