Search
  • asja

Spanje z dojenčkom - varno ali ne?

Updated: May 20

Spanje skupaj z dojenckom/otrokom oz. deljenje postelje, je vcasih med starši in v družbi vroca tema. Mnenja so deljena in debata hitro pritisne na bolece tocke – kar nemalokrat vodi v konflikte in nespoštljive izmenjave.


Tale zapis ni nastal z namenom pro ali kontra.


Nastal je z namenom, da v primeru, ce nacrtujete spanje v isti postelji ali pa že spite z otrokom, zavestno in skrbno poskrbite za cim bolj varen nacin. To ne pomeni, da je skupno spanje nekaj nevarnega in je samo po sebi tvegano. Ne.


Ce zacutiš potrebo, da bi z dojenckom delila posteljo (in morda to zacutiš šele po porodu), a se hkrati bojiš, da bi s tem ogrožala dojenckovo varnost, tu pišem o tem, kaj vse lahko narediš v smeri, da tveganje cim bolj zmanjšaš.


Zakaj je varnost pri spanju dojenckov nasploh tako pomembna?

Predvsem zaradi spontanih prekinitev njihovega dihanja (središce v možganih, ki je odgovorno zanj, ce ni v celoti zrelo). Dojencki med spanjem veckrat za nekaj sekund prenehajo dihati, temu pojavu recemo apnea. Ob tem raven kisika v krvi pade.

Dr. Sears (Povezovalno starševstvo) pojasnjuje, da odrasel clovek samodejno vnovic vdihne, ko mu to naroci telo. Ker ta mehanizem pri dojenckih še ni popolnoma zrel, lahko med globokim spanjem zataji. Številni strokovnjaki so prepricani, da ravno v globokem spanju obstaja vecja nevarnost, da dojencek ne nadaljuje dihanja, kar privede do sindroma nenadne smrti dojencka (SNSD).


Ce želimo omenjeno tveganje v prvih mesecih dojenckovega življenja kar se da zminimalizirati, je dobro upoštevati preverjena navodila.

Naslonila sem se na smernice La Leche League International (mednarodno združenje za podporo dojenju). Navajajo 7 glavnih tock, ki jih je treba upoštevati, da bo spanje v družinski postelji cim bolj varno za novorojencka. Posebej pomembno je, da se jih držimo vsaj prve 4 mesece. Po tem je vecina dojenckov že zmožna bolje opozoriti nase ali se iz potencialno nevarne situacije (ko se kam zagozdijo npr.) tudi rešiti. Zaradi zorenja možganov je tudi središce za ohranjanje dihanja bolj razvito.
7 pravil za varno skupno spanje z novorojenckom


7 pravil za varno skupno spanje

1. BREZ KAJENJA

Postelje si z dojenckom ne sme deliti oseba, ki kadi. Vecje tveganje je prisotno, ce je mama kadila v nosecnosti, saj so kemikalije vplivale na razvoj možganov dojencka – na del, ki skrbi za mehanizme aktivacije in dihanja (prof. James J. McKenna - svetovna avtoriteta na podrocju skupnega spanja).


2. TREZNI STARŠI

Kdor z dojenckom deli posteljo, ne sme biti pod vplivom alkohola ali drog, ki bi povzrocale dodatno zaspanost. Nujno je, da v primeru, ko smo preblizu dojencka, ko med spanjem obstaja možnost, da bi nenadzorovano premaknili svoje telo ali odejo tako, da bi bil dojencek ogrožen, da nas to predrami. Ko trezni spimo z dojenckom, smo ves cas v nekem stanku pripravljenosti – in tako je tudi prav. Pri tem naj nas nic ne ovira.


3. DOJECA MAMA

To pravilo ni tako ocitno in morda koga prizadane. To nikakor ni moj namen. In hkrati strokovnjaki poudarjajo, da ga je zaradi varnosti treba upoštevati. Z majhnim dojenckom (do cca. 4. meseca) naj spi le mama, ki doji – oz. ki izkljucno doji vsaj ponoci. Zaradi hitre prebavljivosti cloveškega mleka dojencki, ki pijejo cloveško mleko ne spijo tako trdno in tako dolgo kakor dojencki, ki pijejo adaptirano mleko. Enako velja za mamo, saj dojeca mama zaradi napetosti v dojkah prav tako spi bolj rahlo in v krajših intervalih. Bolj plitko in krajše spanje pa je za novorojencka pomembno za prekinitev spalnih apnej (zastojev dihanja – ki so sicer normalni, a je pomembno, da jih spontano prekinejo zaradi dražljajev zunaj – premikov, zvokov, vonja … in znotraj – lakota, prebava …).


Dojeni dojencki pogosteje tudi ostanejo v bližini “vira hrane” torej v bližini maminih prsi, kar zagotavlja pravilen položaj za skupno spanje.


4. ZDRAV DOJENCEK

Posteljo naj si delimo le z dojencki, ki so donošeni (oz. pri nedonošenih pocakamo do casa, ko bi bili donošeni) in ki so naceloma zdravi – torej brez pridobljenih ali prirojenih bolezni oz. motenj, ki bi lahko zmanjšale njihovo odzivnost, aktivacijo, prebujanje.


5. DOJENCEK NA HRBTU

Trenutno raziskave kažejo v smeri, da je najvarnejši položaj za spanje dojencka na hrbtu (med dojenjem v spanju seveda na boku). Odlocno pa se odsvetuje spanje na trebuhu, saj znatno poveca možnost za predolg zastoj dihanja ali celo nenadno smrt.


6. BREZ ZNOJENJA – OBLACILA

Dojencek naj bo oblecen primerno starosti (novorojencki slabše regulirajo telesno temperature) in temperaturi v prostoru. Nikakor dojencka ne oblacimo pretirano oz. ga ne povijamo v štrucko (ang. swaddle) ali pokrivamo s težkimi odejami, ki ne dihajo, ce spimo v isti postelji. Bližina odraslega cloveškega telesa je že tako dober vir toplote in to pri skupnem spanju upoštevajmo.


7. VARNA POVRŠINA

  • Ležišce naj ne bo premehko.

  • Nobenih dodatnih blazin, povštrckov, nobenih igrac ali težkih odej.

  • Nobenih žic ali vrvi.

  • Zapolnjene "razpoke" – prehode med posteljami zapolnimo z zvitimi brisacami in prekrijemo z enotno rjuho.

  • Brez gnezd, podlag ...Ce ne moreš zagotoviti dovolj varne površine, ce ne dojiš ali ce preprosto ne zaupaš sebi ali partnerju, da bo dojencek v postelji varen, še vedno lahko prakticiraš skupno spanje tako, da je dojencek v posteljnem balkoncku ali v posteljici ob tvoji postelji. Dobro ga slišiš, vidiš in je na dosegu roke. Z vso ljubeznijo <3

Mirne noci vam želim!


PS: Prosim, oprosti mi za c-je brez šumnikov. Stran ne dovoli izbire fonta, ki bi jih prikazoval pravilno.

Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Ce želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoc ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Vec o meni in mojem delu najdeš tule.ŽE IMAŠ MOJO E-KNJIŽICO?


Že imaš mojo e-knjižico? Jo že ima tvoja (noseca) prijateljica, hcerka, sodelavka? Narociš jo tule.


VSEBINA KNJIŽICE:

1. Ko se rodi dojencek, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Custvene potrebe

- Telesne potrebe

- Prakticne potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?

60 views

Naveži stik z mano

Ko začutiš, da imaš vprašanje, kaj za podeliti ali da me potrebuješ, si dobrodošla, da mi pišeš.

  • Instagram
  • Facebook

© 2019 Novorojena si - Asja Samec