top of page
Search
asja

Zakaj naj priprava na čas PO porodu predhodi pripravi na porod?


Redosled nam je jasen, najprej bomo rodile, NATO sledi čas po porodu.

Za intenzivne priprave pa ti priporočam drugačno zaporedje. Te zanima kako in zakaj?


Morda kontraintuitivno, a vedno bolj ugotavljam, da ima to obrnjeno zaporedje priprav smisel. Vsaj v glavnem.

Začetek nosečnosti je pri večini zaznamovan z mislimi na samo nosečnost. Počutje včasih »nagaja«, pregledi, sporočanje novice, uvodno navdušenje in včasih skrbi.

Ko se prične drugo trimesečje nosečnosti, se postopoma priključujejo misli na dojenčka in naše bodoče življenje. In ja – četudi bo časovno najprej prišel porod in šele nato dojenček (očitno :D) – te morda porod v tem obdobju še ne zanima zelo.

ČAS ZA PRIPRAVO NA POPORODNO OBDOBJE


Torej je okoli 5. in 6. meseca krasen čas za postopno pripravo na čas po porodu. Tako s pripravo opreme za dojenčka, našega doma, kot tudi za praktično, čustveno in vsebinsko pripravo na čas po porodu, ki vključuje bodočo mamo, očka oz. družino. Branje, spremljanje vsebin, prehrana, gibanje, spanje po porodu, dojenje, partnerstvo. Transformacija v mamo, matrescenca, življenje z dojenčkom. Vse, kar pokrijemo tudi v tečaju Rojstvo mame.

Vse to bo neizogiben del tvoje prihodnosti že čez nekaj mesecev in zdaj imaš čas, da v miru raziskuješ – znotraj sebe, z drugimi … Pogledaš različne članke, videe.

SEVEDA SE BOŠ UČILA TUDI SPROTI


Seveda, vsekakor si lahko marsikaj od tega prihraniš za zadnji mesec ali dva in nenazadnje se boš z vsem tem seznanjala tudi sproti, ko bo dojenček že tu.



Foto: osebni arhiv. Fotografinja Tamara Bizjak.


A ZADNJI TEDNI NOSEČNOSTI ...

Izkušnje pa kažejo, da tudi, če misli na porod niso bile prisotne že prej, se z iztekajočimi tedni nosečnosti vse večkrat pojavljajo tudi te. Če porodno izkušnjo doživljamo kot pomembno in se želimo nanjo dobro pripraviti, tudi ta proces zahteva kar nekaj časa, pozornosti, vaj, financ in podobno. In tudi, če nam priprave niso tako bistvene, rastoči trebuh in naznanjajoči se prihod dojenčka v vsakem primeru naše misli usmerja tudi na porod. Če ta proces spremlja tudi vznemirjenje ali včasih zdravstveni izzivi (rizični dejavniki ali druge tegobe), je večina naše pozornosti hočeš nočeš namenjena misli na porod in na prve dni po tem.

Kje bomo rodile, kaj potrebujemo zase in za dojenčka v prvih dneh, seznami za porodnišnico ...


Časa in pozornosti, da bi v miru odkrivale vsebine o dojenju, spanju, psihičnemu rojstvu v mamo ... enostavno ne bo več (toliko). Da se pomirimo, lažje zamahnemo z roko in si rečemo, da bomo že sproti. In ja, tudi bomo in je to v redu.


Dejstvo pa je tudi, da bomo kar nekaj stvari o dojenju, spanju in čustvenih stanjih novorojene mame morale vedeti že nekaj ur po porodu.

In z novorojenčkom in možgani novorojene mame bo časa in energije takrat verjetno bistveno manj.


LEKCIJA?

Lekcija? Najboljši čas za večje priprave na čas po porodu je v bistvu še preden te začnejo misli na porod v zadnjih mesecih loviti do te mere, da zmanjka pozornosti in umirjenih misli na to, kar sledi – na materinjenje.

PS: Če ti nikakor nisi takšna, prosim, ne vzemi osebno. Pišem iz lastne izkušnje in izkušnje mnogo nosečnic in mamic, s katerimi sem delala.

Poznam pa tudi takšne, ki jih moje delavnice zanimajo še pred spočetjem in jih zanima tudi porod in rojstvo v mamo še preden so noseče. In tudi to je krasno.

Kakšna pa je tvoja izkušnja? Piši mi na novorojena@gmail.com



 

Sem Asja Samec, poporodna doula, mama, psihologinja ... Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš >> tule <<.


 

Že imaš mojo brezplačno e-knjižico in avdio vizualizacijo?

  1. Naročiš ju >> tule <<

VSEBINA KNJIŽICE

1. Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Čustvene potrebe

- Telesne potrebe

- Praktične potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?



208 views

Comentários


bottom of page