Search
  • asja

Joga, praznovanja, tradicija, nosečnost in čas po porodu

Updated: May 20

Tole ni zapis o asanah oz. jogijskih položajih in vajah, ki jih lahko izvajaš v nosecnosti in po porodu.

Tole je zapis o tradicijah, ucenjih in praksah, ki jih poznamo v jogi in se nanašajo na cas nosecnosti ter obdobja po porodu.


Meni osebno je zelo ljuba kundalini joga kot jo je ucil Yogi Bhajan. Tudi Shakti dance (joga plesa), katerega uciteljica sem, izhaja iz te tradicije in jo tudi najbolj poznam.


Izhajajoc iz tradicije kundalini joge sta za obporodno obdobje najbolj poznani 2 tocki v casu, ki se praznujeta in obeležujeta kot ritual oz. kot dogodek v ožjem ali širšem krogu tudi s skupnostjo.

Preberi si, kdaj se obeležita, zakaj in kako.
120. dan nosecnosti


V kundalini joga tradiciji je 120. dan po spocetju dan, ko se duša v polnosti naseli v telo fetusa. Pred tem je telo še zelo ranljivo in spontani splavi se najveckrat zgodijo prav v prvem tromesecju.


120 dan pa je mejnik v drugo tromesecje nosecnosti, ko je ta verjetnost mnogo manjša, starša bolj razširita novico o nosecnosti, bodoca mamica se vecinoma že pocuti bolje, saj je koncajo “jutranje” slabosti in utrujenost.


Obred ob 120. dnevu je lahko cisto po meri družine, ponavadi pa se povabi krog ljudi, ki so pripravljeni skupaj praznovati ta dan. Povabljeni se organizirajo in pripravijo veliko okusne hrane, pripravijo udoben “prestol” za nosecnico, pripravijo prostor, kar najveckrat pomeni, da ga okrasimo s svežim cvetjem, sveckami in kadili.


Izrece se lahko dobrodošlica novi duši, cestitke mami oz. bodocim staršem, združijo se v skupni meditaciji in mantrah. Pogosto izberejo mantro Adi shakti (opeva primarno, prvinsko moc, ki je v osnovi ženska), lahko se berejo sveti teksti, prinesejo se lahko darila za mamo …


To je lahko res lepo in pomembno praznovanje. Ker je zelo intenzivno za dojencka v trebuhu in tudi za mamo, Gurmukh (krasna uciteljica kundalini joge in avtorica knjige Bountiful, Beautiful, Blissful) priporoca, da naslednji dan mama pociva in se neguje in se povezuje z dojenckom.


40. dan po porodu


Drugo pomembno praznovanje v obporodnem obdobju pa se zgodi 40. dan po porodu.


V kundalini jogi je 40-dnevni cikel zalo prisoten in toliko ljubše mi je videti, da se tako lepo ujame v tradicijo poporodne podpore, kot sem se jo ucila na usposabljanju za doulo in hkrati tudi v modernem svetu s 40. dnem zamejimo zgodnje poporodno obdobje, ki ga pospremi prvi pregled pri ginekologu, “dovoljenje”, da pricneš s poporodno vadbo in s spolnimi odnosi. 40 dni predstavlja celoto, zakljuceno obdobje in v mnogo religijah se prav tako pojavlja obdobje 40 dni.


V jogijski tradiciji naj bi prvih 40 dni mama, dojencek, oce in morebitni starejši otroci preživljali miren cas, posvecen okrevanju mame, spoznavanju drug drugega in nežno in pocasno uvajali novega dojencka v svet – vsak dan za 1 teden nosecnosti – tj. 40 dni. Mama naj ne bi zapustila polja dojencka za vec kot 3 metre (ce ni zelo nujno), saj je to pomembno za njuno energetsko povezanost. Kot tudi sicer poudarjam, tudi v jogijskem svetu v prvih dneh priporocajo obilico pocitka, posebno hranljivo hrano (npr. pražene cele mandlje z ovojem namocene v medu, saj naj bi pomagali pri krcenju maternice), izbrano pomoc iz skupnosti, podporo poporodne doule, izolacijo mame in dojencka, ki naj ostaneta doma in podobno.


Na 40. dan pa se lahko proslavi prvi izhod iz hiše, predstavitev novega clana skupnosti, predstavitev mame v njeni novi vlogi, ter vse družine. To je lahko tudi zelo prakticno pri zgodnjem omejevanju obiskov, saj lahko v naprej napoveste, da bo praznovanje ob 40. dnevu in naj pocakajo do takrat.


Kako in na kakšen nacin se proslavi ta 40. dan je seveda lahko odvisno od družine. Lahko povabijo širšo družino, skupnost, pripravijo hrano, skupaj meditirajo, pojejo, prinesejo darila za dojencka, ga blagoslovijo ter mu zaželijo dobrodošlico.


Ne glede na to, ali se odlociš za obeleževanje prehodov v tem obdobju in na kakšen nacin in kdaj, te vabim, da si pozorna na mejnike pri sebi in svojem doživljanju nosecnosti, rojstva in prehoda v mamo, razvoja dojencka.

Ce cutiš, pa jih lahko obeležiš cisto zase ali pa še s kom. Lahko pišeš tudi meni, z veseljem preberem!


Sat Nam


PS: Prosim, oprosti mi za c-je brez šumnikov. Stran ne dovoli izbire fonta, ki bi jih prikazoval pravilno.


Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Ce želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoc ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Vec o meni in mojem delu najdeš tule.


ŽE IMAŠ MOJO E-KNJIŽICO?

Že imaš mojo e-knjižico? Jo že ima tvoja (noseca) prijateljica, hcerka, sodelavka?

Narociš jo tule.


VSEBINA KNJIŽICE:

1. Ko se rodi dojencek, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Custvene potrebe

- Telesne potrebe

- Prakticne potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?

40 views
Rojstvo_mame_-_tečaj_spletna_(8).png

Naveži stik z mano

Ko začutiš, da imaš vprašanje, kaj za podeliti ali da me potrebuješ, si dobrodošla, da mi pišeš.

  • Instagram
  • Facebook

© 2019 Novorojena si - Asja Samec