top of page
Search
  • asja

Joga, praznovanja, tradicija, nosečnost in čas po porodu

Updated: Oct 3, 2020

Tole ni zapis o asanah oz. jogijskih položajih in vajah, ki jih lahko izvajaš v nosečnosti in po porodu.

Tole je zapis o tradicijah, učenjih in praksah, ki jih poznamo v jogi in se nanašajo na čas nosečnosti ter obdobja po porodu.


Meni osebno je zelo ljuba kundalini joga. Tudi Shakti dance (joga plesa), katerega učiteljica sem, izhaja iz te tradicije in jo tudi najbolj poznam.


Izhajajoč iz tradicije kundalini joge sta za obporodno obdobje najbolj poznani 2 točki v času, ki se praznujeta in obeležujeta kot ritual oz. kot dogodek v ožjem ali širšem krogu tudi s skupnostjo.

Preberi si, kdaj se obeležita, zakaj in kako.




120. dan nosečnosti


V kundalini joga tradiciji je 120. dan po spočetju dan, ko se duša v polnosti naseli v telo fetusa. Pred tem je telo še zelo ranljivo in spontani splavi se največkrat zgodijo prav v prvem tromesečju.


120. dan pa je mejnik v drugo tromesečje nosečnosti, ko je ta verjetnost mnogo manjša, starša bolj razširita novico o nosečnosti, bodoča mamica se večinoma že počuti bolje, saj se končajo “jutranje” slabosti in utrujenost.


Obred ob 120. dnevu je lahko čisto po meri družine, ponavadi pa se povabi krog ljudi, ki so pripravljeni skupaj praznovati ta dan. Povabljeni se organizirajo in pripravijo veliko okusne hrane, pripravijo udoben “prestol” za nosečnico, pripravijo prostor, kar največkrat pomeni, da ga okrasimo s svežim cvetjem, svečkami in kadili.


Izreče se lahko dobrodošlica novi duši, čestitke mami oz. bodočim staršem, združijo se v skupni meditaciji in mantrah. Pogosto izberejo mantro Adi shakti (opeva primarno, prvinsko moč, ki je v osnovi ženska), lahko se berejo sveti teksti, prinesejo se lahko darila za mamo …


To je lahko res lepo in pomembno praznovanje. Ker je zelo intenzivno za dojenčka v trebuhu in tudi za mamo, Gurmukh (krasna učiteljica kundalini joge in avtorica knjige Bountiful, Beautiful, Blissful) priporoča, da naslednji dan mama počiva in se neguje in se povezuje z dojenčkom.


40. dan po porodu


Drugo pomembno praznovanje v obporodnem obdobju pa se zgodi 40. dan po porodu.


V kundalini jogi je 40-dnevni cikel zalo prisoten in toliko ljubše mi je videti, da se tako lepo ujame v tradicijo poporodne podpore, kot sem se jo učila na usposabljanju za doulo. Hkrati tudi v modernem svetu s 40. dnem zamejimo zgodnje poporodno obdobje, ki ga pospremi prvi pregled pri ginekologu, “dovoljenje”, da pričneš s poporodno vadbo in s spolnimi odnosi. 40 dni predstavlja celoto, zaključeno obdobje in v mnogo religijah se prav tako pojavlja obdobje 40 dni.


V jogijski tradiciji naj bi prvih 40 dni mama, dojenček, oče in morebitni starejši otroci preživljali miren čas, posvečen okrevanju mame, spoznavanju drug drugega in nežno in počasno uvajali novega dojenčka v svet – vsak dan za 1 teden nosečnosti – tj. 40 dni. Mama naj ne bi zapustila polja dojenčka za več kot 3 metre (če ni zelo nujno), saj je to pomembno za njuno energetsko povezanost. Kot tudi sicer poudarjam, tudi v jogijskem svetu v prvih dneh priporočajo obilico počitka, posebno hranljivo hrano (npr. pražene cele mandlje z ovojem namočene v medu, saj naj bi pomagali pri krčenju maternice), izbrano pomoč iz skupnosti, podporo poporodne doule, izolacijo mame in dojenčka, ki naj ostaneta doma in podobno.


Na 40. dan pa se lahko proslavi prvi izhod iz hiše, predstavitev novega člana skupnosti, predstavitev mame v njeni novi vlogi, ter vse družine. To je lahko tudi zelo praktično pri zgodnjem omejevanju obiskov, saj lahko v naprej napoveste, da bo praznovanje ob 40. dnevu in naj počakajo do takrat.


Kako in na kakšen način se proslavi ta 40. dan je seveda lahko odvisno od družine. Lahko povabijo širšo družino, skupnost, pripravijo hrano, skupaj meditirajo, pojejo, prinesejo darila za dojenčka, ga blagoslovijo ter mu zaželijo dobrodošlico.


Ne glede na to, ali se odločiš za obeleževanje prehodov v tem obdobju in na kakšen način in kdaj, te vabim, da si pozorna na mejnike pri sebi in svojem doživljanju nosečnosti, rojstva in prehoda v mamo, razvoja dojenčka.

Če cutiš, jih lahko obeležiš čisto zase ali pa še s kom. Lahko pišeš tudi meni, z veseljem preberem!


Sat Nam


 

Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš >>tule<<.


 

ŽE IMAŠ TO E-KNJIŽICO?

Že imaš mojo e-knjižico? Jo že ima tvoja (noseča) prijateljica, hčerka, sodelavka?

Naročiš jo tule.


VSEBINA KNJIŽICE:

1. Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Čustvene potrebe

- Telesne potrebe

- Praktične potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?

73 views
bottom of page