top of page
Search
  • asja

… Da ne bo pomote, svojega otroka imam najraje na svetu …

Updated: Oct 1, 2020

Si že kdaj izrekla ta stavek, ali ga vsaj mislila?


Zadnjič sem prebrala zapis mamice, ki ji je bilo v nekem trenutku vsega nekoliko preveč in si je dovolila izliti svojo utrujenost, naveličanost v FB zapis.

Na koncu je dodala še stavek, ki sem ga tokrat zapisala v naslov:

»Da ne bo pomote, svojega otroka imam najraje na svetu.« …

Krivda ali celo sram, ko smo jezni ali žalostni ob nekom – kot opravičilo. Kot da se ustrašimo tega, kar smo ravnokar začutile in izrazile. Kot da smo naredile nekaj narobe (krivda), kot da smo me narobe (sram). Poznano?


Vsem, ki vemo, kako je (včasih) biti mama, takšno opravičilo ni potrebno.


Draga novorojena mama, vem, kako je!


Včasih dojenček joka, ima krče, ne spi, ne je, je bolan … vse to naj bi me, kot mame, »zdržale«, kontainale (bile kontainer za te vsebine). Naredile v sebi prostor, da vso to stisko otroka v sebi objamemo, predihamo … Na nek način prebavimo namesto otroka, in mu, ko najdemo svoj mir, s tem, vrnemo prežvečeno in prebavljivo vsebino nazaj – s tem se otrok pomiri. Na točno ta del se večinoma nanašajo dobronamerni nasveti, ki pravijo,


da ko bo mamica mirna, bo lahko tudi otrok.

To je sicer res. Je enostavno, ni pa preprosto!


In res je tudi, da ta prostor v nas ni kar samoumeven. Če ne zmoremo poskrbeti zase, za svoj mir, svojo tišino, svojo radost – je ta prostor zelo hitro pretesen, da bi lahko zdržale še težka čustva nekoga drugega. Če si še tako želimo, ne gre. V skoraj polen kozarec pač ne moremo vliti še enkrat toliko tekočine, pa če si še tako želimo.


In ko tega prostora ni, čutimo, da nas stres pogoltne, da ne moremo več, da bi najraje pobegnile, otroka predale v roke nekoga drugega in samo počivale … Vse to je normalno. Zelo normalno!


Nič ni narobe s tem, nič ni narobe s tabo.

Si dovolj dobra mama!


Sploh pa to ni pokazatelj tega, ali je tvoj otrok krasen ali ne, in ali ga imaš rada ali ne.


Vabim te, da pomisliš na 3 stvari, ki te polnijo, s katerim povečaš svoj notranji prostor in že zdajle narediš eno od njih ;)


 

Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši.

Več o meni in mojem delu najdeš tule.


 

ŽE IMAŠ E-KNJIŽICO?

Že imaš mojo e-knjižico? Jo že ima tvoja (noseča) prijateljica, hčerka, sodelavka? Naročiš jo tule.


VSEBINA KNJIŽICE:

1. Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Čustvene potrebe

- Telesne potrebe

- Praktične potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?

63 views
bottom of page