top of page
Search
  • asja

Kaj imata skupnega robotski sesalnik in otroški voziček?


Pomisli ... Ne bom te dolgo zadrževala v ugibanju, če odgovor ni tako jasen.

Na kakšnih delavnicah, ki jih pripravljam za nosečnice in ko se z bodočimi mamicami individualno pripravljamo na čas po porodu, se dotaknemo tudi tematike – OPREMA.

Kaj vse lahko uporabimo, s čim vse lahko opremimo svoj dom, prostore ... Kaj vse kupiti, si izposoditi, kar bo življenje novorojene mame olajšalo, polepšalo.

Pri tipični opremi za dojenčka gre dokaj gladko.


V današnji kulturi še naključni mimoidoči zna našteti nekaj osnovnih pripomočkov, naprav, opreme, ki naj bi jo potrebovali za prihod dojenčka.

V prvi krog za izbor OPREME gotovo pašejo:

  • Voziček

  • Posteljica

  • Pleničke

  • Dude/flaške

  • Previjalna miza

  • Banjica

  • Ipd.

No, če malo prevetrimo svoje misli, se lahko zavemo, da dojenček ne potrebuje nič od tega. Marsikaj od tega v bistvu potrebuje (ali meni, da bo potrebovala) mama oz. starši/skrbniki.


Kaj pa je še pomembna oprema za čas po porodu?

Ker veš, s čim se ukvarjam kot poporodna doula, na kaj dajem poseben poudarek, pa naj naštejem še nekaj opreme, ki je morda zlepa ne bi na prvo žogo uvrstili na seznam opreme, ki v začetku prav tako (ali še bolj) olajša skrb za dojenčka – znova – preko tega, da olajša delo mami oz. staršem.

Npr.:

  • Dodatna zamrzovalna skrinja

  • Robotski sesalnik

  • Termoska posoda

  • Filter za vodo

Marsikaj od zgoraj naštetega bo podprlo spanje, dojenje, okrevanje mame po porodu.

Photo by cottonbro from Pexels


Če imamo sicer v zamrzovalniku premalo prostora, je vredno razmisliti o dodatni skrinji (lahko jo kupite in potem prodate dalje, lahko si jo izposodite ...). Tako lahko v mesecu pred prihodom dojenčka nakuhamo kar nekaj hrane, spečemo prigrizke ... Dodatna zamrzovalna skrinja bo močno olajšala prve tedne po porodu, saj bo za marsikatero kosilo ali večerjo poskrbljeno brez večjega truda. PS: Kakšna hrana je (najbolj) primerna za mame po porodu se pozanimaj v naprej. >>Tule<< ti poklanjam dva meni ljuba poporodna recepta.

Kakovost vode, ki jo piješ, je pomembna in morda se lahko podpreš s filtrom za vodo.

Pijača in hrana, ki jo boš vnašala vase po porodu, naj bo topla – po temperaturi in elementih, zato se lahko podpreš s termosko stekleničnk in posodo, ki naj bosta vedno pri roki in polni slastnih pijač (vode, čaja ...) in hrane.

In nenazadnje – robotski sesalnik (zopet, lahko si ga sposodiš, ali začasno kupiš, če ga še nimaš) – prav tako kot npr. voziček, ki bo v uporabi nekaj mesecev, lahko nekatera domača opravila prepustiš avtomatizaciji. Res ne želim, da prve dni in tedne sesaš ali pomivaš tla. Preberi si še moj zapis o 5-tih prepovedanih opravkih po porodu ...


Ne potrebuješ veliko STVARI


Rada bi poudarila še nekaj – nikakor te s tem zapisom ne želim obremeniti, da potrebuješ še ne vem koliko STVARI. V resnici prav ničesar od prej naštetega ne potrebuješ.

Vse, kar v resnici potrebuje mama po porodu je postelja oz. prostor za počitek, skupnost ljudi, ki bodo skrbeli zanjo (za hrano, pijačo in nego). Najpomembneje, kar potrebuje dojenček, pa je mamino naročje oz. prsi (za hrano, tolažbo, spanje).

Ja, če želiš, priskrbi si voziček in banjico ... A to ni edino oz. bolj pomembno od hrane in počitka zate – zatorej – dostava ali skrinja in gospodinjska pomočnica ali robotki. :D

Kaj pa bi ti še dodala na seznam, ki ni na prvo »žogo«? Piši mi, vesela bom tvojega pogleda, idej, komentarjev.



 

Sem Asja Samec, poporodna doula, mama, psihologinja ... Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš >> tule <<.


 

Že imaš mojo brezplačno e-knjižico in avdio vizualizacijo?

  1. Naročiš ju >> tule <<

VSEBINA KNJIŽICE

1. Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Čustvene potrebe

- Telesne potrebe

- Praktične potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?



266 views
bottom of page