top of page
Search
  • asja

4 sestavine za lažje poporodno obdobje

Ko sem si sama morala zapomniti razne besede v šoli ali na faksu, sem si jih pogosto zapomnila po prvih črkah besed. Naredila sem akronim. To je bila moja mnemotehnika za učenje.


Pogosto srečam navodila, postopke, sisteme, ki so prav tako urejeni na takšen način, da si pomembni elementi ali faze lažje zapomnimo, da gredo lažje v uho. In danes s ponosom predstavljam svoj prvi akronim, ki sem ga ustvarila, da ti lahkotneje predam 4 sestavine za lažje poporodno obdobje.


Pazi to:

UPAJ (SI)


Celotna beseda – upaj si – je zaznamovana s tvojim pogumom. Ko ti je enkrat jasno, kakšno poporodno obdobje si želiš, kaj ti pripada in kaj to prinaša tebi in tistim okoli tebe – potem je motivacija dovoljšna in ogenj poguma bo zagorel, veter v jadrih te bo varno pripeljal na drugo stran transformacije.


Torej – 4 sestavine, ki se skrivajo pod UPAJ, so:


Ustavi se
Prepusti drugim
Avtomatiziraj
Jasen cilj

1. U - Ustavi se

Prvo in najpomembnejše – po porodu, ki je bil zate aktiven in za telo intenziven, je čas, da se ustaviš. Ne le za 3 dni, temveč da se zares ustaviš za vsaj kakšen mesec ali 6 tednov. Vse, kar ni povezano s tvojim počitkom, okrevanjem in skrbjo za novorojenčka, bo za nekaj tednov na pavzi. Čista hibernacija.

To nujno potrebuješ, da se zaceliš – šok za telo je velik, rana je velika (četudi je ne vidiš) in izguba tekočin te je izčrpala. Duševno je porod prav tako pretres. Potrebuješ čas za integracijo.

Tudi če se dobro počutiš in imaš željo, da bi bila aktivna ter da ti ni težko, prosim, ustavi se, pomisli na te besede, in si podari počitek. Ne iz strahu, da bi bilo kaj narobe, temveč iz ljubezni do sebe, dojenčka in družine.


2. P - Prepusti drugim

Seveda, če se ti ustaviš, še ne pomeni, da se življenje okrog tebe ustavi – še vedno si vpeta v okolje – moraš dobro jesti, piti, iti na WC, crkljati dojenčka. A za nakupe in prehrano naj skrbijo tvoji bližnji (ali daljni), tudi precej skrbi za dojenčka lahko prepustiš partnerju oz. tistemu, ki je s tabo (menjava pleničk, nošenje, zibanje …). Vsekakor tudi skrb za starejše otroke.

Če si se uspela na ta čas dobro pripraviti, ti bo lažje. Imaš ekipo/skupnost, ki te podpira kot topel objem oziroma več njih, saj podporno mrežo bolj vidim kot obroč oz. koncentrične kroge, ki se širijo navzven.


3. A - Avtomatiziraj

Kar nekaj zadolžitev v današnjem času se da avtomatizirati ali si pri izvajanju pomagati s tehnologijo.

Hrano trgovci dostavljajo na dom, naročiš jo lahko po spletu. Zadolžiš lahko nekoga, ki bo npr. tedensko naročal osnovne sestavine. Lahko se naročiš na redne dostave ekološke lokalne zelenjave/sadja (npr. Zeleni zabojcek, Gajbica ipd.) .

Naj ti prijateljica organizira “vlak obrokov” (t.i. meal train), da ti vsakih nekaj dni nekdo iz tvojega kroga dostavi domač obrok. To je le nekaj idej. ;ožnosti, ki jih poznam, je še veliko.


4. J - Jasen cilj

Nenazadnje – vsa orodja tega sveta nam ne pomagajo, če jih ne uporabimo.


Če nam zmanjka zaleta, moči, poguma. Zato naj te vodi jasen cilj – to je tvoje zdravje in dobro počutje da dolgi rok. To je neizmerna investicija v zdravje in dobro počutje tvojega dojenčka, partnerstva, odnosov z družino, prijatelji, skupnostjo še za leta v prihodnost.

Naj ti bo jasno, da gre za omejen čas, ki se resnično zgodi le nekajkrat v življenju (po porodu). Zadaj si jasno vizijo sebe, ko se kot novorojena mama po prvih tednih v kokonu, ko si si upala resnično poskrbeti zase, rodiš iz poporodnega počitka osvežena, okrepljena, zadovoljna in prerojena – pripravljena na vse izzive, ki ti jih prinaša materinstvo in Življenje.UPAJ SI, navijam zate.

Zdajle razmisli, katero od zadolžitev boš predala drugim (in komu) ter kar takoj pokliči ili piši tej osebi ;)


 

Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš tule.


 

ŽE IMAŠ E-KNJIŽICO?

Že imaš mojo e-knjižico? Jo že ima tvoja (noseča) prijateljica, hčerka, sodelavka?

Naročiš jo tule.


VSEBINA KNJIŽICE:

1. Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Čustvene potrebe

- Telesne potrebe

- Praktične potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?

135 views

Comments


bottom of page