top of page
Search
  • asja

Psihosocialne posledice carskega reza


Mesec april je mesec ozaveščanja o carskem rezu (CR). Zato sem se mu posvetila.

Najraje bi raziskala kup literature, po možnosti izvedla lastno raziskavo ... ampak hej ... dojenčka imam. Kobacačico. Zdaj nimam časa za take užitke :D


Zato sem se postavila na ramena velikanov in hvaležno črpam iz pregledne raziskave, ki sta jo opravili Lobel in DeLuca (2007).


Pregled literature kaže, da so s trebušnim porodom oz. carskim rezom povezane tako čustvene kot vedenjske posledice.Fotografija: angel4leon (pixabay)


Zaznave in afekti povezani s porodom


Nižje zadovoljstvo pri porodu je najbolj dosledno dokumentirana razlika med materami, ki porodijo kirurško – še posebej, če CR ni načrtovan – in materami, ki porodijo vaginalno.


Ženske, ki porodijo s CR, so razmeroma bolj zaskrbljene zaradi stanja otroka med porodom in med porodom doživljajo več strahu


Ženske, ki so bile načrtovano ali nenačrtovano doživele CR, so imele večjo verjetnost, da bodo doživele izgubo samozavesti in telesne samopodobe kot tiste, ki so rodile vaginalno.


Ženske, ki so rodile s CR, so tudi pogosteje poročale:

  • o izgubi optimalne porodne izkušnje;

  • občutku nemoči;

  • pomanjkanja nadzora ter

  • poročale, da so imele grozno ali travmatično izkušnjo;

  • o občutkih neuspeha, samoobtoževanju in zmanjšani samozavesti.


Čustvena stiska


Nekatere študije ugotavljajo povezavo med načinom poroda in depresivnim razpoloženjem, druge ne.


Nenačrtovani CR je povezan z dvakratnim povečanjem verjetnosti, da bo porod doživet kot travmatičen, s simptomi posttravmatske stresne motnje (več o PTSD poglej v moji >>objavi na IG<<.)


Zaznavanje in vedenje


Ženske, ki so rodile s CR, ocenjujejo svoje otroke manj ugodno kot ženske, ki so rodile vaginalno, tako v bolnišnici kot doma v času po porodu.


Manj verjetno dojijo in dojijo krajši čas.


To se lahko zgodi, ker kirurški porod upočasni začetek laktacije in začetek dojenja. Hkrati pa lahko daljše bivanje v bolnišnici po CR pojasni nekaj teh razlik oz. se učinek zamegli.Pozitivne posledice


V raziskavah je kar ena tretjina ali polovica žensk, ki so rodile s CR, poročala o olajšanju, ker je njihova operacija končala ali prekinila porodni proces, 30 % pa se je po operaciji počutilo srečno. Te študije so vključevale ženske, ki so rodile z načrtovanim ali nenačrtovanim CR.


Načrtovani porodi ženskam omogočajo, da se vnaprej dogovorijo za varstvo otrok, delovne in druge obveznosti.


Kirurški porod je lahko priljubljena porodna metoda za ženske, ki imajo raje medicinski ali tehnološki pristop k porodu.


Vir:

Lobel, M. in DeLuca, R. S. (2007). Psychosocial sequelae of cesarean delivery: review and analysis of their causes and implications. Social science & medicine, 64(11), 2272-2284.

Poznaš mamico s črtico? Si ji uspela prisluhniti?

Si ti ta mama? Imaš potrebno podporo in sočutje?


Z veseljem ti prisluhnem, preberem ... te podprem. Piši mi.

 

Sem Asja Samec, poporodna doula, mama, psihologinja ... Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš >> tule <<.


 

Že imaš mojo brezplačno e-knjižico in avdio vizualizacijo?

  1. Naročiš ju >> tule <<

VSEBINA KNJIŽICE

1. Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Čustvene potrebe

- Telesne potrebe

- Praktične potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?192 views
bottom of page