top of page
Search
asja

3 stvari, na katere te spomnim kot tvoja poporodna doula


V prvih tednih po porodu se življenje obrne na glavo. Kot poporodna doula sem tukaj, da ti nudim neprecenljivo podporo in nasvete. Tukaj so tri ključne stvari, na katere te bom vedno spomnila:


1️⃣ Poskrbi zase

(beri: počivaj in jej)

Kot novorojeni mami ti je enostavno pozabiti nase, saj vse svoje misli in energijo usmerjaš v novorojenčka. Pomagam ti, da se spomniš, kako pomembno je, da poskrbiš tudi zase. To vključuje ustrezen počitek, zdravo prehrano in hidracijo ter čas za sprostitev. Tvoje dobro počutje je ključno, saj boš le tako lahko najboljša različica sebe za svojega otroka.


Lažje reči kot narediti! Vem.


Ker je to preprost načrt, izvedba pa ne vedno lahka, je dobro, da že v nosečnosti naredimo dober načrt, kdo bo skrbel zate, da boš lahko večino prvih dni in tednov gnezdila, za vse ostale tvoje potrebe pa bomo skrbeli tvoji bližnji in ekipa.


Na počitek te bom spomnila tudi, ko boš morda že po 2 tednih zdolgočasena in boš želela že v akcijo in nazaj v življenje. A ni še čas. Zima traja več tednov. Saj veš ❤


2️⃣ Dovoli si čutiti

Poporodno obdobje prinaša valove različnih čustev, od sreče in navdušenja do tesnobe in izčrpanosti.

  • Tukaj sem, da te opomnim, da je povsem normalno čutiti vse te emocije in da ni nič narobe, če si včasih preplavljena. Zaupam vate!

  • Pomagam ti razumeti, da je pomembno, da si dovoliš čutiti in izražati svoja čustva.

  • Podprem te z razumevanjem in empatijo, saj včasih že to, da veš, da nisi sama v svojih občutkih, prinese veliko olajšanje.


Za razliko od marsikoga v tvojem okolju ti NE bom dajala nasvetov, za katere nisi prosila in ti dajala občutka, da bi morala materiniti drugače. Na način, ki je "prav".

Podprem te v tvojih odločitvah, hkrati pa sem z izkušnjami in znanjem vir marsikaterih informacij, če jih boš želela.


Z veseljem ti jih postrežem na pladnju. (Enako tudi prigrizek in topel poporodni napitek. 😉😉)


3️⃣ Poišči in sprejmi pomoč

Veliko mamic se trudi, da bi vse naredile same, vendar je ključnega pomena, da znaš poiskati in sprejeti pomoč. Spomnim te, da ni nič narobe, če prosiš za pomoč družino, prijatelje ali druge mame. Sprejemanje pomoči ti lahko olajša vsakdan in ti omogoči, da se osredotočiš na najpomembnejše – skrb za svojega otroka in svoje okrevanje. Pomagam ti organizirati podporno mrežo, ki ti bo stala ob strani.


To verjetno pomeni tudi, da boš morala postaviti nekatere meje. Držim s tabo, če ti bo to v izziv.



Ti ima smisel?


Kot tvoja poporodna doula sem tvoj zaveznik v prvih tednih in mesecih materinjenja. S svojimi nasveti in podporo te bom spomnila na pomembnost skrbi zase, izražanja čustev in sprejemanja pomoči.

Te tri stvari ti bodo pomagale, da boš lažje prebrodila izzive in uživala v dragocenih trenutkih s svojim novorojenčkom.


Spomni se, da je materinjenje potovanje, na katerem si zaslužiš podporo in skrb.


Če se sprašuješ, ali sem jaz poporodna doula zate,


Prejela boš vse pomembne informacije in nato vidiva, če sva pravi ena za drugo.


Lahko pa mi tudi pišeš.







mother holding a newborn baby

Foto: Tamara Bizjak


Sem Asja Samec, poporodna doula, mama, psihologinja ... Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš >> tule <<.



69 views

Comments


bottom of page