Naveži stik z mano

Ko začutiš, da imaš vprašanje, kaj za podeliti ali da me potrebuješ, si dobrodošla, da mi pišeš.

  • White Facebook Icon

© 2019 Novorojena si - Asja Samec

Search
  • asja

Pismo noseci sebi (Nina Prado – Amrit Mother)

Updated: Feb 26

Tole pismo doula kolegice sem prebrala nekaj mesecev nazaj. Že naslov me je pritegnil in odlocila sem se, da bi tudi jaz napisala pismo noseci sebi. Toliko stvari bi namrec želela ubesediti.

Po tem, ko sem prebrala njenega, sem vedela, da je tocno to tisto, kar bi napisala sebi, zato objavljam kar tega. Z njenim dovoljenjem seveda. Svojega morda napišem nekoc, ko bom imela navdih :)

Torej - Ninino pismo noseci sebi:


"Nina, draga,


Kmalu boš krenila na najvecjo pustolovšcino v svojem življenju. Vem, da jih imaš rada in da si tako pogumna. Strah te ne ustavi.

Ta pustolovšcina ni nic podobna selitvi na drugo stran planeta, kot si že storila. Je izkušnja, ki bo celotno tvoje bitje preoblikovala od znotraj navzven. Dobesedno. Ne le, da se bo tvoje telo spremenilo, tudi tvoj custveni spekter bo postajal širši in intenzivnejši. Ko postaneš mati, so višine višje, in nižine nižje. Tvoja lestvica srece bo kmalu preurejena in jeza ter frustracija, ki se kuhata v tvojih najglobljih plasteh, se bosta pojavila kot nenapovedani gostje.

Zavedam se, da ko se odpravljaš na pustolovšcino ne želiš veliko priprav, saj meniš, da to pokvari skrivnostnost in presenecenja, ki se zgodijo, ko zaupaš Božanski sinhronosti življenja. Vendar, draga moja, prehod v materinstvo je sam po sebi sveti cas; je edina avantura, na katero boš morala biti zelo dobro pripravljena, ce želiš, da bo zacetek dober in s tem pot bolj gladka. Imaš moci, da se spopadeš z vzponi, spusti in ekstremnimi razmerami, vendar to lahko pocneš le dolocen cas, zato mi verjemi, ni ti treba izbrati najtežjega nacina zato, da dokažeš svojo vrednost.

Priprava na to potovanje je lahko zabavna in lahko vkljucuje povezovanje z izjemnimi ljudmi. Mogoce zacni govoriti s svojci in bližnjimi prijatelji o njihovih izkušnjah - opozorilo: morda bodo strašljive! - in najdi informacije o tem, kako razlicne kulture po svetu tradicionalno skrbijo za svoje novorojene matere. Ja, poporodni cas je namenjen skrbi tudi za novo mamo; tvoje okrevanje je enako pomembno kot rojstvo tvojega dojencka in ce slediš zemljevidu, ki je bil skrbno zasnovan po razlicnih tradicijah, boš lahko ustvarila zavetje zase in za svojo družino ter si s tem podarila sijoce, dolgorocno zdravje.

V redu je, da na poti prosiš za pomoc, to bo balzam, da bo tvoja duša prejela spodbudo in malo spodbudnega potiska tu in tam. Ce se zapaziš, da razmišljaš, da moraš to storiti sama, si zapomni tole: tvoj ego se poigrava s tabo. Samostojnost je najvecja ovira do miru in radosti na tej poti materinstva.

Morda boš hodili skozi nevihte dvoma in obsodb (od sebe in od drugih), vendar ce boš pripravljena tako, kot te svarim, boš zmogla vztrajati na svoji poti z zaupanjem, da si dovolj dobra. Ko si pripravljena, so zakladi intuicije, ki jih najdeš ob poti, smiselni in enostavni za uporabo.

Lahko bi ti napisala celo knjigo, draga mlada Nina, vendar te bom za zdaj pustila z dvema glavnima prošnjama:

- Pocni, kar ti prinaša mir in radost

- Ne pozabi, da obstaja samo ena stvar, ki se ne bo spreminjala skozi ves ta cas: tvoja cloveška vrednost.


Z ljubeznijo,

Tvoja starejša mama-razlicica


PS: kratek zapis o dojenckih - precej jokajo. Ne bodo spali takoj, ko jih odložiš v posteljico. Morda bodo sovražili, biti v avtu in bodo kricali vso pot. Lahko imajo prirašcen jezicek, popkovno kilo ali refluks. Morda jim ne bo všec kopanje. Ponoci se pogosto hranijo. Veliko kakajo. Radi imajo, da jih veliko nosimo. Veliko potrebujejo. In so najbolj prikupne in najtoplejše stvarce, kar si jih kdaj videla. Pogled v njihove oci je kot srecanje iz oci v oci z Bogom.

Obcutek držanja njihovih malih rokic je tako edinstven. Vonj tvojega lastnega otroka je najboljši vonj, ki ga je Narava ustvarila. Obcutek, ki ga boš imela, ko se koža dotakne kože tvojega dojencka, te lahko popelje na Luno in nazaj. Dojenje je lahko vrhunec tvoje izkušnje. Nikoli ne boš pozabila prvega pogleda, ki ga izmenjata med seboj."


Prevod: Asja Samec


Izvorni zapis: https://www.amritmother.com/blogsketch/-a-letter-to-my-pregnant-self-


PS: Nina, ki trenutno živi v Avstraliji, je že bila v Sloveniji in pravi, da obožuje našo državo in ljudi. Ko pride naslednjic, se jo zelo veselim spoznati še v živo.


PS2: Prosim, oprosti mi za c-je brez šumnikov. Stran ne dovoli izbire fonta, ki bi jih prikazoval pravilno.Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Ce želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoc ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Vec o meni in mojem delu najdeš >> tule <<.


Že imaš mojo brezplacno e-knjizico?

  1. Narociš jo >> tule <<

VSEBINA KNJIŽICE

1. Ko se rodi dojencek, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Custvene potrebe

- Telesne potrebe

- Prakticne potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?68 views