top of page
Search

Pismo noseči sebi (Nina Prado – Amrit Mother)

Updated: May 22, 2020

Tole pismo doula kolegice sem prebrala nekaj mesecev nazaj. Že naslov me je pritegnil in odločila sem se, da bi tudi jaz napisala pismo noseči sebi. Toliko stvari bi namrec želela ubesediti.

Po tem, ko sem prebrala njenega, sem vedela, da je točno to tisto, kar bi napisala sebi, zato objavljam kar tega. Z njenim dovoljenjem seveda. Svojega morda napišem nekoč, ko bom imela navdih :)

Torej - Ninino pismo noseči sebi:


"Nina, draga,


Kmalu boš krenila na največjo pustolovščino v svojem življenju. Vem, da jih imaš rada in da si tako pogumna. Strah te ne ustavi.

Ta pustolovščina ni nič podobna selitvi na drugo stran planeta, kot si že storila. Je izkušnja, ki bo celotno tvoje bitje preoblikovala od znotraj navzven. Dobesedno. Ne le, da se bo tvoje telo spremenilo, tudi tvoj čustveni spekter bo postajal širši in intenzivnejši. Ko postaneš mati, so višine višje, in nižine nižje. Tvoja lestvica sreče bo kmalu preurejena in jeza ter frustracija, ki se kuhata v tvojih najglobljih plasteh, se bosta pojavila kot nenapovedani gostje.

Zavedam se, da ko se odpravljaš na pustolovščino ne želiš veliko priprav, saj meniš, da to pokvari skrivnostnost in presenečenja, ki se zgodijo, ko zaupaš Božanski sinhronosti življenja. Vendar, draga moja, prehod v materinstvo je sam po sebi sveti čas; je edina avantura, na katero boš morala biti zelo dobro pripravljena, če želiš, da bo začetek dober in s tem pot bolj gladka. Imaš moči, da se spopadeš z vzponi, spusti in ekstremnimi razmerami, vendar to lahko počneš le določen čas, zato mi verjemi, ni ti treba izbrati najtežjega načina zato, da dokažeš svojo vrednost.

Priprava na to potovanje je lahko zabavna in lahko vključuje povezovanje z izjemnimi ljudmi. Mogoce začni govoriti s svojci in bližnjimi prijatelji o njihovih izkušnjah - opozorilo: morda bodo strašljive! - in najdi informacije o tem, kako različne kulture po svetu tradicionalno skrbijo za svoje novorojene matere. Ja, poporodni cas je namenjen skrbi tudi za novo mamo; tvoje okrevanje je enako pomembno kot rojstvo tvojega dojenčka in če slediš zemljevidu, ki je bil skrbno zasnovan po različnih tradicijah, boš lahko ustvarila zavetje zase in za svojo družino ter si s tem podarila sijoče, dolgoročno zdravje.

V redu je, da na poti prosiš za pomoč, to bo balzam, da bo tvoja duša prejela spodbudo in malo spodbudnega potiska tu in tam. Ce se zapaziš, da razmišljaš, da moraš to storiti sama, si zapomni tole: tvoj ego se poigrava s tabo. Samostojnost je največja ovira do miru in radosti na tej poti materinstva.

Morda boš hodila skozi nevihte dvoma in obsodb (od sebe in od drugih), vendar če boš pripravljena tako, kot te svarim, boš zmogla vztrajati na svoji poti z zaupanjem, da si dovolj dobra. Ko si pripravljena, so zakladi intuicije, ki jih najdeš ob poti, smiselni in enostavni za uporabo.

Lahko bi ti napisala celo knjigo, draga mlada Nina, vendar te bom za zdaj pustila z dvema glavnima prošnjama:

- Počni, kar ti prinaša mir in radost

- Ne pozabi, da obstaja samo ena stvar, ki se ne bo spreminjala skozi ves ta čas: tvoja človeška vrednost.


Z ljubeznijo,

Tvoja starejša mama-različica


PS: kratek zapis o dojenčkih - precej jokajo. Ne bodo spali takoj, ko jih odložiš v posteljico. Morda bodo sovražili biti v avtu in bodo kričali vso pot. Lahko imajo priraščen jeziček, popkovno kilo ali refluks. Morda jim ne bo všeč kopanje. Ponoči se pogosto hranijo. Veliko kakajo. Radi imajo, da jih veliko nosimo. Veliko potrebujejo. In so najbolj prikupne in najtoplejše stvarce, kar si jih kdaj videla. Pogled v njihove oči je kot srečanje iz oči v oči z Bogom.

Občutek držanja njihovih malih rokic je tako edinstven. Vonj tvojega lastnega otroka je najboljši vonj, ki ga je Narava ustvarila. Občutek, ki ga boš imela, ko se koža dotakne kože tvojga dojenčka, te lahko popelje na Luno in nazaj. Dojenje je lahko vrhunec tvoje izkušnje. Nikoli ne boš pozabila prvega pogleda, ki ga izmenjata med seboj."


Prevod: Asja SamecPS: Nina, ki trenutno živi v Avstraliji, je že bila v Sloveniji in pravi, da obožuje našo državo in ljudi. Ko pride naslednjič, se jo zelo veselim spoznati še v živo.


 

Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš >> tule <<. 

Že imaš mojo brezplačno e-knjižico?

  1. Naročiš jo >> tule <<

VSEBINA KNJIŽICE

1. Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Čustvene potrebe

- Telesne potrebe

- PraktiČne potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?431 views

Yorumlar


bottom of page