top of page
Search
  • asja

Kaj si mame zares želimo za božič?

Updated: Dec 16, 2023


 

Tole pišem, ker se me je dotaknilo sporočilo kolegice, poporodne doule, Shelley Rahim.

Novorojene mame je vprašala, kaj si zares želijo za božič.

 

In saj veš, tega ne bi pisala, če bi šlo za OBIČAJNA DARILA, v smislu nakita, gospodinjskih aparatov, nogavic, sladkarij itd.

 

Ne, prava darila niso materialne narave. Čeprav tudi z njimi ni nič narobe in se vsake toliko razveselim novih rokavic, mikrofona za snemanje video tečajev ali Bajadere. :P (Mož, bereš to? :D)



Photo by Superkitina on Unsplash

 

KAJ PA TOREJ ŽELIMO ZA BOŽIČ?


Njeni rezultati se zelo skladajo z odgovori, ki sem jih jaz prejela, ko sem zadnjič na Instagramu vprašala, kaj si najbolj želiš, ko pridem k tebi domov kot poporodna doula po porodu in imaš s tem dodaten par rok in ušes.

 

No, njena mala raziskava je razkrila, da si mame za božič najbolj želimo:

 

-    60 % spanje,

-    35 % skuhan obrok,

-    32 % masažo,

-    27 % očiščen dom,

-    20 % pomoč z otroki.

 

Dodatnih 15 % si želi:

 

-    oprano/zloženo perilo,

-    dan za razvajanje/negovanje,

-    čas zase (sama).

 

 

Dobra ideja je, da če trenutno nisi novorojena mama in imaš kaj kapacitete, da bi prijateljici/sosedi priskočila na pomoč, razmisliš, kaj je lahko tvoje darilo.

 

Če pa si noseča ali ravno po porodu – vabljena, da ta zapis deliš z bližnjimi oz. jih jasno poveš, kaj to tvoje želje.

 

KONKRETNO

 

Darilo spanja lahko podarimo tako, da ponudimo, da starejše otroke peljemo iz hiše – na sprehod, na kakšno aktivnost itd. Tako se lahko mama in novorojenček skupaj naspita.

Če pa je novorojenček neodložljiv, lahko ponudimo, da ga nosimo, peljemo z vozičkom ali dovolimo, da spi v našem naročju. (seveda prej z mamo preverimo, kaj od tega se ji zdi ok)

 

Skuhan obrok – to je kar jasno, kajne? Če družino poznamo, vemo, kaj radi jedo, skuhajmo dvojno porcijo in dostavimo na vrata ali pred vrata. Lahko tudi v naprej preverimo, če imajo kakšen recept ali želje, omejitve, alergije – in pripravimo jed po navodilih.

 

Masaža – če nismo specializirani za poporodno masažo, morda ni najbolje, da se je lotevamo sami. Jaz kot poporodna doula »svojim« mamicam po porodu ponujam tudi poporodno masažo s posebej izbranim toplim oljem za ta čas. To je ura, ko zadihajo, ko znova zaslišijo svoje misli in telo, ko s posebnimi prijemi pomagam telesu, da najde ravnovesje in podprem poporodno celjenje tkiv.


PS: Masažo nudim tudi izven doula paketa – pridem na dom, postavim mizo, brisače, segrejem olje, mamo zmasiram, prisluhnem, pospravim in odidem.

PS2: Ja, nudim tudi darilne bone. Za več informacij klikni tule: Poporodna masaža

 

Očiščen dom – nered ponavadi vznemirja mame po porodu. Lahko ponudiš obisk, kjer opraviš majhna dela (zlaganje posode, likanje perila, sesanje, menjava posteljnine ...). Lahko pa podariš darilni bon za čiščenje. (Nekatere družine ne marajo, da tujci pospravljajo njihov dom in to je ok.)

 

Pomoč z otroki - O pomoči z otroki sem že pisala zgoraj pri spanju. Večji otroci bodo gotovo veseli dodatne pozornosti, igre, posvečenega časa, izleta na igrišče ...

 

 

MALI KORAKI

 

To kaj od zgoraj napisanega odmeva? Je kaj, kar ti je posebej blizu?

Daj! Naredi majhen korak v smeri podpore novorojeni mami v tvoji bližini. (Ali sebi, če si to ti)


Kako se ti zdi? Bi kaj dodala na svoj seznam želja? Piši mi na novorojena@gmail.com



Foto: Tamara Bizjak


 

Sem Asja Samec, poporodna doula, mama, psihologinja ... Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš >> tule <<.


 

Že imaš mojo brezplačno e-knjižico in avdio vizualizacijo?

  1. Naročiš ju >> tule <<

3 ZAMOLČANE POTREBE NOVOROJENE MAME


  • Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

  • Kakšne potrebe ima novorojena mama?

  • Pogoste stiske novorojene mame

  • Kaj in kdo lahko pomaga?



 


177 views
bottom of page