top of page
Search
  • asja

Iz knjige Naomi Stadlen (What Mothers Do: especially when it looks like nothing)

Updated: Oct 1, 2020

S tabo želim deliti izsek iz bogate knjige Naomi Stadlen, What Mothers Do: especially when it looks like nothing – Kaj počno mame: še posebej, kadar izgleda, da nič). Tako edinstveno in nadrobno opisuje, kako se mama uči in kako je negotovost dobra in funkcionalna, da sem prevedla ta izsek in ga tu delim s tabo.


Naomi o mami:


"Če se počuti zmedeno, je to težava, ki ne zahteva polnih knjižnih polic literature, da jo reši. Ne, to je pravo stanje duha za samoučenje o procesu, ki jo čaka. Vsakič, ko ima ženska otroka, se lahko kaj nauči, deloma iz svoje kulture, predvsem pa od otroka. Če bi se resnično počutila kot strokovnjak ali če bi trdno stala za svojimi idejami, bi se zelo težko prilagodila svojemu otroku. Tudi po prvem otroku ne more biti zaverovana kot strokovnjak za vse dojenčke. Vsak otrok bo malo drugačen in jo bo naučil nekaj novega. Da bi bila prilagodljiva, se mora počutiti negotovo. Torej kljub temu da se lahko počuti tako zaskrbljeno, je ta presegajoč občutek ustrezen. Negotovost je dobra izhodišcna točka za mater. Skozi negotovost se lahko začne učiti.


Z novim dojenčkom se zdi, da mamo preganja na desetine vprašanj. Za večino vprašanj nima nobenega odgovora. Odločanje se začne skoraj preden se mati zaveda, da sprejema odločitve. Mogoče nekdo na poporodnem oddelku pripelje otroško posteljico in ji predlaga, da vanjo odloži svojega dojenčka. Ali bo otroka položila v posteljico ali ga še naprej držala v rokah, se morda zdi povsem nepomembna izbira. Vendar je pomembna. Naslednjič ponovi svojo izbiro ali jo spremeni.


Na ta način gradi svoj sistem. Sama se tega morda niti ne zaveda, a njen otrok morda že začenja spoznavati, kaj lahko od nje pričakuje. To je nekoliko podobno pletenju, ko prvih nekaj vrstic ni videti kot nevem kaj. Šele veliko kasneje pa vidimo, da so bile začetek vzorca. Torej mami ni treba ves čas začenjati z osnovami. Svoje zgodnje odločitve lahko uporabi kot podlago za izgradnjo sistema svojega ravnanja. Na dober dan se lahko mama počuti zadovoljna s tem, kar je dosegla. To ji pomaga počutiti se bolj samozavestno in manj kaotično. Vendar pa bodo zagotovo težki dnevi, ko se zdi, da ni reda, nobenega smisla in nobene predvidljivosti. Mama bo takrat morda hrepenela po superstrokovnjaku, da ji pove, kaj naj stori. Nove matere čustveno nihanjo med samozavestnimi dnevi in tistimi polnimi zmede.


Ta stopnja učenja ni priljubljena podoba matere. Slike in fotografije prikazujejo matere z mirnimi obrazi, držeč dojenčka, in ki izgledajo brez sence dvoma. Mnogo ljudem je zelo težko zdržati z mamo, ki se počuti negotovo. Vidijo jo kot osebo, ki je izgubila nadzor, ki ne zmore in ki potrebuje pomoč. Ljudje okoli nje hitro vskočijo, da bi zapolnili praznino, zagotovili manjkajočo "gotovost". Nekateri dajejo predloge; drugi izdajajo ukaze. To lahko v mami sproži obup. Že tako se počuti tako negotovo. Še težje je, če misli, da so drugi izgubili zaupanje vanjo. Namesto, da bi videla svojo negotovost kot nujno, jo zaničuje kot nematerinsko. Zdi se kot znak za njeno nesposobnost, ki dokazuje, da že od samega začetka ni bila dobra mama.


Redko je treba mami povedati, kaj naj počne. Lahko jo še bolj demoralizira in ji zagotovo ne pomaga pri učenju. Mama se mora počutiti dovolj varno, da bi si upala počutiti negotovo. Ljudje, ki ponujajo nasvete, ne morejo vedeti vseh podrobnosti situacije. Prav tako ponavadi ne rabijo živeti z dolgoročnimi posledicami svojih nasvetov. Mama potrebuje čas, da "zraste" v starševstvo skupaj s svojim partnerjem. Potrebuje dovolj samozavesti, da poskuša in si nekajkrat premisli. Mora se naučiti, da nekatere njene ideje delujejo. Še tako negotova in premalo samozavestna začetnica se lahko postopoma prelevi v edinstveno mater.


Čudež je, da matere sploh preživijo v tem okolju, ki je tako strokovnajško vodeno. Po osamljenih obdobjih zmede mame nenadoma odkrijejo, da začenjajo razumeti svoje dojenčke. Ko njihovi dojenčki rastejo, raste tudi njihovo zaupanje."


 

Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš tule.


 

ŽE IMAŠ E-KNJIŽICO ZA NOSEČNICE?

Že imaš mojo e-knjižico? Jo že ima tvoja (noseča) prijateljica, hčerka, sodelavka?

Naročiš jo tule.


VSEBINA KNJIŽICE:

1. Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Čustvene potrebe

- Telesne potrebe

- Praktične potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?

112 views
bottom of page