Search
  • asja

Iz knjige Naomi Stadlen (What Mothers Do: especially when it looks like nothing)

Updated: Jul 20, 2019

S tabo želim deliti izsek iz bogate knjige Naomi Stadlen, What Mothers Do: especially when it looks like nothing – Kaj pocno mame: še posebej, kadar izgleda, da nic). Tako edinstveno in nadrobno opisuje, kako se mama uci in kako je negotovost dobra in funkcionalna, da sem prevedla ta izsek in ga tu delim s tabo.


Naomi o mami:


"Ce se pocuti zmedeno, je to težava, ki ne zahteva polnih knjižnih polic literature, da jo reši. Ne, to je pravo stanje duha za samoucenje o procesu, ki jo caka. Vsakic, ko ima ženska otroka, se lahko kaj nauci, deloma iz svoje kulture, predvsem pa od otroka. Ce bi se resnicno pocutila kot strokovnjak ali ce bi trdno stala za svojimi idejami, bi se zelo težko prilagodila svojemu otroku. Tudi po prvem otroku ne more biti zaverovana kot strokovnjak za vse dojencke. Vsak otrok bo malo drugacen in jo bo naucil nekaj novega. Da bi bila prilagodljiva, se mora pocutiti negotovo. Torej kljub temu da se lahko pocuti tako zaskrbljeno, je ta presegajoc obcutek ustrezen. Negotovost je dobra izhodišcna tocka za mater. Skozi negotovost se lahko zacne uciti.


Z novim dojenckom se zdi, da mamo preganja na desetine vprašanj. Za vecino vprašanj nima nobenega odgovora. Odlocanje se zacne skoraj preden se mati zaveda, da sprejema odlocitve. Mogoce nekdo na poporodnem oddelku pripelje otroško posteljico in ji predlaga, da vanjo odloži svojega dojencka. Ali bo otroka položila v posteljico ali ga še naprej držala v rokah, se morda zdi povsem nepomembna izbira. Vendar je pomembna. Naslednjic ponovi svojo izbiro ali jo spremeni.


Na ta nacin gradi svoj sistem. Sama se tega morda niti ne zaveda, a njen otrok morda že zacenja spoznavati, kaj lahko od nje pricakuje. To je nekoliko podobno pletenju, ko prvih nekaj vrstic ni videti kot nevem kaj. Šele veliko kasneje pa vidimo, da so bile zacetek vzorca. Torej mami ni treba ves cas zacenjati z osnovami. Svoje zgodnje odlocitve lahko uporabi kot podlago za izgradnjo sistema svojega ravnanja. Na dober dan se lahko mama pocuti zadovoljna s tem, kar je dosegla. To ji pomaga pocutiti se bolj samozavestno in manj kaoticno. Vendar pa bodo zagotovo težki dnevi, ko se zdi, da ni reda, nobenega smisla in nobene predvidljivosti. Mama bo takrat morda hrepenela po superstrokovnjaku, da ji pove, kaj naj stori. Nove matere custveno nihanjo med samozavestnimi dnevi in tistimi polnimi zmede.


Ta stopnja ucenja ni priljubljena podoba matere. Slike in fotografije prikazujejo matere z mirnimi obrazi, držec dojencka, in ki izgledajo brez sence dvoma. Mnogo ljudem je zelo težko zdržati z mamo, ki se pocuti negotovo. Vidijo jo kot osebo, ki je izgubila nadzor, ki ne zmore in ki potrebuje pomoc. Ljudje okoli nje hitro vskocijo, da bi zapolnili praznino, zagotovili manjkajoco "gotovost". Nekateri dajejo predloge; drugi izdajajo ukaze. To lahko v mami sproži obup. Že tako se pocuti tako negotovo. Še težje je, ce misli, da so drugi izgubili zaupanje vanjo. Namesto, da bi videla svojo negotovost kot nujno, jo zanicuje kot nematerinsko. Zdi se kot znak za njeno nesposobnost, ki dokazuje, da že od samega zacetka ni bila dobra mama.


Redko je treba mami povedati, kaj naj pocne. Lahko jo še bolj demoralizira in ji zagotovo ne pomaga pri ucenju. Mama se mora pocutiti dovolj varno, da bi si upala pocutiti negotovo. Ljudje, ki ponujajo nasvete, ne morejo vedeti vseh podrobnosti situacije. Prav tako ponavadi ne rabijo živeti z dolgorocnimi posledicami svojih nasvetov. Mama potrebuje cas, da "zraste" v starševstvo skupaj s svojim partnerjem. Potrebuje dovolj samozavesti, da poskuša in si nekajkrat premisli. Mora se nauciti, da nekatere njene ideje delujejo. Še tako negotova in premalo samozavestna zacetnica se lahko postopoma prelevi v edinstveno mater.


Cudež je, da matere sploh preživijo v tem okolju, ki je tako strokovnajško vodeno. Po osamljenih obdobjih zmede mame nenadoma odkrijejo, da zacenjajo razumeti svoje dojencke. Ko njihovi dojencki rastejo, raste tudi njihovo zaupanje."PS: Prosim, oprosti mi za c-je brez šumnikov. Stran ne dovoli izbire fonta, ki bi jih prikazoval pravilno.Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Ce želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoc ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Vec o meni in mojem delu najdeš tule.


ŽE IMAŠ MOJO E-KNJIŽICO?

Že imaš mojo e-knjižico? Jo že ima tvoja (noseca) prijateljica, hcerka, sodelavka?

Narociš jo tule.


VSEBINA KNJIŽICE:

1. Ko se rodi dojencek, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Custvene potrebe

- Telesne potrebe

- Prakticne potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?

0 views

Naveži stik z mano

Ko začutiš, da imaš vprašanje, kaj za podeliti ali da me potrebuješ, si dobrodošla, da mi pišeš.

  • Instagram
  • Facebook

© 2019 Novorojena si - Asja Samec