top of page
Search
  • asja

Dieta brez mleka in jajc

Updated: Oct 1, 2020

Najpogostejša dieta, ki jo predpišejo doječim mamam zaradi različnih težav, je dieta brez mleka in jajc.


Tudi sama sem, ko je bil sin še dojenček, dobila takšna navodila. Priznam, ni mi bilo preveč všeč. A to neudobje in pogrešanje sira ter umešanih jajck ni bilo nič proti moji veliki želji po dojenju.


Danes je od tega že več let in mleka in jajc še vedno ne uživam, saj se mi je takrat odprl nov svet kulinarike in sočutja. Z veliko več radosti kuham, pečem, preizkušam recepte, iščem navdih in hrano z veseljem delim z drugimi.


Moja posebna “super-moč” je veganiziranje receptov! :)

Povej mi svojo najljubšo tradicionalno jed in potrudila se bom, da jo pripravim brez sestavin živalskega izvora. Bo okus identičen? Za mnogo jedi ne. Bo okusno, njami, domače in nostalgično? Bo.


V svetu brez uporabe jajc in mleka sem predhodno že bila na obisku, a nisem bila tako zavezana kot po tem, ko je bilo vprašanje sinovega zdravja. Sprva me je zelo presenetilo, koliko jedi povsem brez potrebe vključuje kravje mleko in jajca. In v koliko jedeh se skrivajo, ko jih najmanj pričakuješ.


Od kar imamo zakon o označevanju alergenov, je mnogo, mnogo lažje!


Kaj bo torej na meniju?


Kot poporodna doula ob obisku na domu na željo mame ali ob njenem nenasprotovanju, kuham. Vem, kako pomembna je dobra prehrana pri okrevanju po porodu, pri dobrem počutju mame in za dojenje.


In vem, da pogosto mame na dieti zelo pogrešajo tisti znan, domač okus in teksturo nekaterih jedi, ki tradicionalno vsebujejo mleko in jajca. Zelo se potrudim, da poustvarim to najljubšo jed. Spoznala sem kar nekaj trikov, skrivnosti in radosti vega kuhinje.


V vsakem primeru pa upoštevam tradicionalne smernice in nasvete za prehrano v poporodnem obdobju – ki naj bo kašasta, močnata, topla, hranljiva, pravilno začinjena in slastna.


Sliši se odlično, sestavine na pult, lonec na štedilnik in akcija!


Najraje pripravljam različne jedi na žlico, saj ustrezajo vsem zgornjim kriterijem.

Rada uporabljam značilne laktogene sestavine (polento, oves, sezam …). Po želji pa ti pripravim še pekač polentne lazanje za večerjo za vso družino in rižev puding za sladkanje.


Vsaka novorojena mama si zasluži jesti dobro in zdravo in da čimvečkrat kdo drug to ljubeče pripravi zanjo.

Če ješ hrano brez mleka in jajc, ker moraš, ker tako želiš ali pa bi vseeno želela, da ti jo skuham, se mi javi.

 

Sem Asja Samec, poporodna doula. Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš tule.


 

ŽE IMAŠ E-KNJIŽICO?

Že imaš mojo e-knjižico? Jo že ima tvoja (noseča) prijateljica, hčerka, sodelavka? Naročiš jo tule.

VSEBINA KNJIŽICE:

1. Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

2. Kakšne potrebe ima novorojena mama?

- Čustvene potrebe

- Telesne potrebe

- Praktične potrebe

3. Kaj pa partnerski odnos?

4. Pogoste stiske novorojene mame

5. Kaj in kdo lahko pomaga?


346 views
bottom of page