top of page

Kaj priporočam nosečnicam in novorojenim mamicam v Kranju 

Sama se zelo ravnam po priporočilih. Če nekdo, ki mi je blizu in mi je v nekih vrednotah ali nazorih podoben, priporoča neko storitev ali izdelek, veliko bolj zaupam. Tako sem tukaj sestavila seznam kakovostnih priporočil, kaj priporočam nosečnicam in novorojenim mamicam v Kranju in okolici ali na spletu.

To morda skrajša tvoje brskanje, če nekaj od tega že iščeš, lahko pa odpre kakšno okno, da vidiš, kaj vse je na voljo. Če boš kakšno priporočilo sprejela, mi javi, kako si bila zadovoljna. Vesela bom tvoje izkušnje.

vadba_za_nosečnice_Kranj.jpg

Kranj

Si noseča in iščeš kakovostno gibanje?

Pilates za nosečnice v Kranju:

Bušček center – v Buščku lahko računaš na to, da imajo vse inštruktorice tudi opravljen tečaj varne vadbe v času nosečnosti. Na vadbo sem hodila tudi v svoji nosečnosti, takoj ko sem v 7. mesecu prenehala jaz učiti pilates in pilates za nosečnice.

 

Shakti dance za nosečnice v Kranju:

Pred 2 letoma sem v Bušček centru vodila tudi Shakti dance (jogo plesa) za nosečnice. Trenutno tega programa ne ponujajo, če pa te zanima, pa lahko pišeš Buščku ali meni in morda znova kaj ponudimo.

 

Joga za nosečnice v Kranju:

Prana joga: Sama organizirano jogiram v Prana jogi. Vse učiteljice so vestne, natančne iz zelo usposobljene. Posebej če si že vpeljana v svet (Iyengar) joge, se lahko priključiš uram tudi kot nosečnica, saj znajo vaje prilagoditi potrebam in stanju nosečnic.

Mother Balancing Baby on Legs

Kranj

Si mamica po porodu in iščeš kakovostno gibanje?

Pilates za mamice po porodu v Kranju:

Tudi za to poskrbijo v Bušček centru. Vadbo sem obiskovala tudi sama s svojim dojenčkom in vzdušje je zares prijetno, četudi je z majhnim dojenčkom včasih izziv. Priporočam.

Individualni pilates za mamice po porodu v Kranju:

Če bi vadbo raje izvajala doma in individualno se lahko obrneš name. Glede na tvoje potrebe sestavim individualni program, vaje te naučim in te podprem pri pravilni izvedbi, napisan program pa obdržiš, da lahko vadiš tudi sama doma.

Mother and Baby Exercising

Kranj

Iščeš gibanje za dojenčka?

Kakovostne razvojno gibalne urice za dojenčka v Kranju:

Če si nesigurna v to, kako rokovati z dojenčkom, kdaj je pravi čas za sedenje, hojo? Vse to in še mnogo več lahko doživiš v Bušček centru. Urice vodi Tjaša Kočevar, ki je multi sposobna in informativna.

Veliko priporočil sem dobila tudi za fizioterapijo ali urice pri Špeli Gorenc Jazbec, zato lahko priporočam tudi njo.

Plavanje dojenčkov in malčkov v Kranju:

V čistem bazenu OŠ Jakoba Aljaža (na Planini) poteka tudi plavanje za dojenčke in malčke. Potekajo v obliki 10-urnih tečajev po Fredovem programu. Vzdušje je prijetno in ker potekajo popoldan, je to tudi aktivnost, ki jo lahko prevzame očka oz. greste tja vsi skupaj.

​​

Back Massage

Kranj

Iščeš manualno terapijo, masažo, fizioterapijo za nosečnice, po porodu ali za dojenčka?

Telesne tehnike so lahko super učinkovite pri mnogo nevšečnostih ali težavah, ki jih doživlja nosečnica, mamica po porodu ali dojenček.

Nosečnice in mamice po porodu najpogosteje iščejo pomoč zaradi bolečin v medeničnem obroču (križnici, simfizi) in bolečin v križu.

Dojenčku pa lahko pomagajo pri težavah s spanjem, pri težavnem joku, krčih, hipotonosti ipd.

 

Bownova terapija, Kraniosakralna terapija v Kranju:

Moja priporočila gredo vsestranski terapevtki, fizioterapevtki Nini Kurnik (Lumba), ki izvaja tudi Bownovo terapijo, Kraniosakralno terapijo, Access Barse in še mnogo drugega. Prisega na vseživljenjsko učenje in celostni pristop.

Priporočam tudi vodjo Bušček centra, Tino Brenkuš. Kot babica ima bogata znanja iz področja obporodne skrbi za žensko, usposobljena pa je tudi kot Bownova terapevtka.

Mother Breastfeeding Baby

Gorenjska

Iščeš svetovalko za dojenje?

Ob težavah z dojenjem naj bo prva pomoč kontakt s (preverjenim) strokovnjakom. Ta investicija časa (in denarja) je boljša kot investicija v flaške in adaptirano mleko. Opomba: pediater, patronažna služba, ginekolog, sestra na oddelku ni nujno strokovnjak za dojenje (je pa strokovnjak za svoje področje).

Svetovalke za dojenje na Gorenjskem:

  • za Ljubljano in cca. do Kranja: Urška Repnik (Mamami)

  • za Medvode in okolico: Tina Jakše (Nežno rojstvo)

  • za Kranj in široko polje okoli: Špela Urbanc (Rojstvo mame in zavod Indo anai)

  • Bled in širša okolica: Alenka Benedik (Rumina)

Priporočam tudi, da spremljaš društvo La Leche League Slovenija, ki deluje v podporo dojenju in mama z izzivi v dojenju. Trenutno, kolikor vem, v Kranju ne potekajo redna srečanja mamic, so pa svetovalke na voljo po telefonu, mailu ter na spletu.

​​​​​​​​

A Toddler and a Baby

Svetovni splet, Vodice

Izzivi z vzgojo, starejšimi otroki?

Strokovnjakinje za vzgojo:

Če že imate starejše(ga) otroke/a, je lahko prihod novega člana velik pretres. Otroci ob takem prehodu svojo stisko izražajo na načine, ki tudi nas spravijo v stisko in ne vemo več, kako bi odreagirali, kaj je »prav«, kako se lotiti.

Priporočam:

Counseling

Kranj

Iščeš psihoterapijo zase, partnersko terapijo?

V obporodnem obdobju je posebno ranljivo okno za duševno počutje in za duševno zdravje, tudi ko gre vse »po načrtu«. Če pa temu pridružimo še razne zdravstvene zaplete, težak porod, razrahljan partnerski odnos, odsotnost podpore, pa je najbolje, da najdemo terapevtsko pomoč, ki nam bo dala novo jasnost in podporo. Bolje malo prej, kot zadnjo skrajno opcijo – to je moje vodilo.

 

Psihoterapija v Kranju:

V Kranju priporočam krasno, toplo psihoterapevtko Alenko Lanz.

Lecture Room

Kranj

Predavanja za starše, varstvo za otroke?

Predavanja za starše v Kranju:

Sama sem navdušena nad pedagoginjami iz zasebnega montessori vrtca Kajžica v Britofu.

 

Otrokom predajajo krasne vrednote, socialne veščine po principih nenasilne komunikacije. Svoja znanja delijo tudi s starši v obliki predavanj oz. večerov za starše.

Getting Soup

Kranj - Britof

Hrana - kakovostni domači rastlinski obroki?

Po porodu ni dober čas, da novorojena mama kuha. Če uspeš, si naroči obrok v bližnjem vrtcu, bolnišnici ipd. 

Jaz priporočam kuhinjo zasebnega varstva Kajžica v Britofu. Njihove enolončnice so točno to, kar mama po porodu potrebuje.

Ne dostavljajo, zato je fino, če imaš koga, ki gre lahko hrano iskat.

 

Če pridem na poporodni obisk k tebi jaz, in tisti dan želiš, da si vzameva več časa za druge stvari (da ne kuham), grem z veseljem mimo Kajžice in ti pripeljem hrano.

bottom of page